Turcia l-a convocat pe ambasadorul SUA după recunoașterea „genocidului” armean

Turcia l-a convocat pe ambasadorul SUA după recunoașterea „genocidului” armean

Alexandru-Marian Crenganiș

 

Ministerul de Externe al Turciei l-a convocat pe ambasadorul SUA la Ankara pentru a protesta față de decizia președintelui american Joe Biden de a marca deportarea și uciderea armenilor în timpul Imperiului Otoman drept "genocid".

Ministrul adjunct de Externe Sedat Onal s-a întâlnit sâmbătă cu David Satterfield pentru a exprima condamnarea fermă a Ankarei. "Declarația nu are temei juridic în ceea ce privește dreptul internațional și a rănit poporul turc, deschizând o rană greu de reparat în relațiile noastre", a declarat ministerul.

Sâmbătă, Biden și-a urmat promisiunea electorală de a recunoaște evenimentele care au început în 1915 și au ucis aproximativ 1,5 milioane de armeni otomani drept “genocid”.

Declarația a fost elaborată cu atenție pentru a evidenția că deportările, masacrele și marșurile morții au avut loc în Imperiul Otoman. "Vedem acea durere. Afirmăm istoria. Facem acest lucru nu pentru a arunca vina, ci pentru a ne asigura că ceea ce s-a întâmplat nu se va repeat niciodată", se afirma în declarație.

Proclamația de la Casa Albă a generat imediat declarații de condamnare din partea oficialilor turci, deși președintele turc Recep Tayyip Erdogan nu a a bordat încă această chestiune.

"Natura evenimentelor din 1915 nu se schimbă în funcție de motivele politice actuale ale politicienilor sau de considerentele politice interne. O astfel de atitudine servește doar unei distorsiuni vulgare a istoriei", a declarat sâmbătă Ministerul de Externe al Turciei. Ministrul turc de externe Mevlut Cavusoglu a scris de asemenea pe Twitter: „Nu avem nimic de învățat de la nimeni din propriul nostru trecut”.

Turcia respinge utilizarea cuvântului "genocid", declarând că atât turcii, cât și armenii au fost uciși în luptele din primul război mondial și a cerut o comisie comună de istorie care să investigheze evenimentele istorice respective.

De ani de zile, președinții americani au evitat să folosească „genocidul” pentru a descrie ceea ce armenii numesc Meds Yeghern sau Marea Crimă.

Anunțul vine în timp ce relațiile turco-americane au devenit din ce în ce mai tensionate. SUA i-au sancționat pe oficialii turci din domeniul apărării și au exclus Turcia dintr-un program de avioane de luptă după ce Ankara a cumpărat sistemul rusesc de apărare antirachetă S400.