Joe Biden recunoaște genocidul armean

Joe Biden recunoaște genocidul armean

Alexandru-Marian Crenganiș

 

Președintele american Joe Biden a recunoscut oficial masacrarea armenilor de către Imperiul Otoman în timpul Primului Război Mondial drept genocid, într-o declarație care a înfuriat Turcia.

"În fiecare zi, în această zi, ne aducem aminte de viețile tuturor celor care au murit în genocidul armean din epoca otomană și ne-am angajat să prevenim ca o astfel de atrocitate să nu se mai producă niciodată", a spus Biden într-o declarație din 24 aprilie care a fost publicată la data genocidului armean, Ziua Amintirii.

„Onorămvictimele Meds Yeghern, astfel încât ororile celor întâmplate să nu se piardă niciodată în istorie. Și ne amintim astfel încât să rămânem mereu vigilenți împotriva influenței corozive a urii sub toate formele sale”, a adăugat Biden.

Odată cu recunoașterea formală, Biden și-a urmat promisiunea de campanile că, dacă va fi ales, va face pasul în mare măsură simbolic care a marcat o schimbare față de predecesorii săi.

Un oficial american anonim a declarat că măsura nu a fost menită să dea vina pe Turcia zilelor noastre. Ministrul turc de Externe Mevlut Cavusoglu a criticat însă imediat declarația lui Biden.

„Cuvintele nu pot schimba istoria și nici nu o pot rescrie”, a spus Cavusoglu pe Twitter. "Nu primim lecții despre istoria noastră de la nimeni. Oportunismul politic este cea mai mare trădare a păcii și a justiției. Respingem complet această afirmație care se bazează pe populism."

"Această declarație a SUA, care denaturează faptele istorice, nu va fi niciodată acceptată în conștiința poporului turc și va deschide o rană profundă care subminează încrederea și prietenia noastră reciprocă", a declarat separate Ministerul de Externe al Turciei, adăugând că a respins și denunțat declarația "în termenii cei mai fermi".

Cu câteva minute înainte de anunțul lui Biden, președintele turc Recep Tayyip Erdogan a transmis un mesaj comunității armene și patriarhului bisericii armene, cerând să nu permită ca "vechea cultură a coexistenței turcilor și armenilor... să fie uitată". El a afirmat că această chestiune a fost "politizată de terți și transformată într- un instrument de intervenție împotriva țării noastre".

Prim-ministrul armean Nikol Pashinian i-a mulțumit lui Biden într-o postare pe Facebook pentru "pasul puternic către justiție și sprijinul neprețuit pentru descendenții victimelor genocidului armean".

În timpul și imediat după Primul Război Mondial, turcii otomani au ucis sau deportat 1,5milioane de armeni -- o minoritate creștină din imperiul predominant musulman. Mulți istorici și alte câteva națiuni, inclusive Franța și Germania, consideră crimele drept genocid.