Parlamentul grec a ratificat Protocolul privind aderarea Republicii Macedoniei de Nord la NATO

Parlamentul Greciei a ratificat vineri Protocolul privind aderarea Republicii Macedoniei de Nord la NATO, semnat la 6 februarie a.c. de către ambasadorii / reprezentanții permanenți ai țărilor membre la NATO.
Votul este unul istoric. În favoarea ratificării au votat 153 deputați, iar 140 s-au pronunțat împotrivă.
La finalul votului, premierul grec Alexis Tsipras a declarat: “Simt că mi-am făcut datoria patriotică. Am făcut ceea ce este corect... Doresc să salut din nou Macedonia de Nord, o țară prietenă cu Grecia, o țară care va fi un suporter (și nu un oponent) al eforturilor noastre de a promova securitatea, stabilitatea și cooperarea în întreaga noastră regiune... Este cert că e în interesul Greciei să promoveze parcursul european al tuturor vecinilor săi, nu numai pe cel al Macedoniei de Nord, pentru a nu permite influența, în vecinătatea noastră, a altor forțe, cu alte aspirații și obiective”, iar ministrul de externe al Macedoniei, Nikola Dimitrov, a promis că Skopje își va asuma responsabilitatea continuării parcursului european și euro-atlantic al țării, precum și dialogul cu Atena.
În perioada următoare, va avea loc schimbarea formală a numelui Macedoniei la ONU – noul nume al țării va fi “Republica Macedoniei de Nord”.
Este de dorit ca și Parlamentul României să ratifice cât mai curând acest document, pentru a confirma și în realitate retorica privind susținerea procesului de extindere a Alianței Nord-Atlantice și deopotrivă susținerea proceselor de aderare la spațiul european și euro-atlantic a țărilor din Balcanii de Vest.
Șeful Misiunii diplomatice a Ucrainei la NATO, Vadim Pristaiko, a declarat că se așteaptă ca Ucraina să adere la Alianță după Macedonia de Nord (se estimează că aderarea efectivă a Republicii Macedoniei de Nord la Alianță să se producă în 2020). În acest sens, este salutară scrisoarea pe care Rada Supremă a Ucrainei a adresat-o, la 7 februarie a.c., țărilor UE și NATO, precum și comunității europene, privind susținerea accelerării apropierii Ucrainei de NATO.
În momentul de față, sarcina tactică și urgentă a Kievului este să convingă partenerii europeni de capacitatea sa de a implementa integral reformele prevăzute în Acordul de Asociere cu UE. Este vital (prioritar) pentru țările membre UE (și) vecine Ucrainei ca apropierea de Uniune a Ucrainei să nu prejudicieze și mai mult drepturile comunităților etnice europene din Ucraina, în special ale celor autohtone (precum este, de facto, comunitatea românească în zonele locuite compact de aceasta), ci, dimpotrivă, să genereze însușirea și asimilarea, de către Kiev, a limbajelor și practicilor europene în domeniu.