Întâlnire Biden-Merkel. Continuă divergențele privind gazoductul Nord Stream 2

Întâlnire Biden-Merkel. Continuă divergențele privind gazoductul Nord Stream 2

Alexandru-Marian Crenganiș

 

Președintele american Joe Biden și cancelarul german Angela Merkel nu au reușit joi (15 iulie) să soluționeze disputa asupra gazoductului rusesc Nord Stream 2, dar au declarat că sunt de acord că Moscovei nu trebuie să i se permită să folosească energia ca armă pentru a-și constrânge vecinii.

„Prietenii buni pot să nu fie de acord”, a declarat Biden reporterilor după două întâlniri cu Merkel la Casa Albă, adăugând că ambii lideri au cerut echipelor lor să analizeze măsurile practice pe care le-ar putea lua împreună dacă acțiunile Rusiei ar reprezenta o amenințare.

Merkel a declarat că Rusia s-ar putea confrunta cu sancțiuni UE dacă încalcă acordul său de a continua livrarea de gaze prin Ucraina.

Biden a declarat că și-a exprimat îngrijorarea de lungă durată față de Merkel cu privire la conducta de 11 miliarde de dolari, care va livra gaz din Arctica către Germania prin Marea Baltică, ocolind Ucraina și privând-o de taxe de tranzit valoroase.

Washingtonul face presiuni asupra Germaniei pentru a găsi modalități de a se asigura că Rusia nu poate folosi conducta, care este finalizată în procent de 98%, pentru a dăuna Ucrainei sau altor aliați din Europa de Est. Proiectul este condus de compania energetică de stat rusă Gazprom și partenerii săi occidentali.

Oficialii americani și germani au depus eforturi pentru găsirea unei soluții care să oprească reluarea sancțiunilor SUA (anulate în prezent).

Administrația Biden a concluzionat în luna mai că Nord Stream 2 AG, compania din spatele proiectului, precum și, în particular, directorul executiv al acesteia, s-au angajat într-un comportament sancționabil. Biden a renunțat însă la sancțiuni pentru a acorda timp pentru încheierea unui acord și pentru a continua reconstrucția legăturilor cu Germania, care au fost extrem de tensionate în timpul administrației fostului președinte Donald Trump.

Președintele este supus unor presiuni intense din partea parlamentarilor americani pentru a impune sancțiuni. Senatorul republican Ted Cruz a declarat pe Twitter că va amâna audirea candidațiilor lui Biden pentru posturile de ambasador până la punerea în aplicare a sancțiunilor.