Slovenia: Discuții privind pactul UE privind migrația

Slovenia: Discuții privind pactul UE privind migrația

Alexandru-Marian Crenganiș

 

Ministrul sloven de interne Aleš Hojs a declarat după o întâlnire neoficială a miniștrilor afacerilor interne din UE că, deși statele membre UE ar dori să vadă progrese în discuțiile asupra pactului UE privind migrația și azilul, pozițiile statelor member sunt încă divergente.

Cu toate acestea, un pas înainte a fost făcut la întâlnirea din data de 15 iulie  de la Brdo pri Kranju, a afirmat acesta.

Miniștrii au dat dovadă de voință politică pentru progresul treptat în formarea unei politici comune a UE în domeniul migrației și probabil au găsit un numitor comun în ceea ce privește regulamentul privind baza de date “eurodact” privind amprentele digitale care ar putea aduce rezultate, a declarat Hojs presei.

Progresul discuțiilor asupra pachetului privind migrația va depinde de concesiile pe care le vor face membrii UE ai Grupului mediteranean și de la Visegrad, a adăugat acesta.

Între timp, Comisarul european pentru Afaceri Interne, Ylva Johansson, a declarat că UE nu este blocată în ceea ce privește pactul privind migrația.

Ea a afirmat că s-au făcut mai multe progrese decât s-ar fi așteptat mulți, reamintind că membrii UE au convenit recent asupra Cărții Albastre și asupra noii Agenții de azil, două dosare blocate de ani de zile.

Hojs a adăugat că realizările președințiilor portugheză și germană ale UE au arătat că UE a reușit să găsească compromisuri și să facă un pas înainte. Revizuirea planificată a Codului frontierelor Schengen a fost, de asemenea, pe ordinea de zi.

Hojs a declarat între timp că dorința de a consolida din nou zona Schengen și de a proteja granițele externe este atât de puternică încât progresul nu ar trebui să fie problematic, deși este probabil ca țările care vo prezida Președenția după Slovenia să fie nevoite să abordeze această problemă.

Probabil că forța de frontieră a UE, Frontex, nu va veni să protejeze granița Croația-Slovenia, deși Hijs a declarat că ar fi fericit dacă s-ar putea realiza un consens în această privință. Având în vedere criza migrației din Lituania, Hojs a declarat că desfășurarea Frontex nu a fost utilizată suficient.

Johansson a declarat că articolul 41 din codurile Schengen permite trimiterea Frontex la frontierele interne în situații extreme, deși acest lucru nu s-a întâmplat încă.

Miniștrii și-au exprimat solidaritatea cu Lituania, a afirmat ea, adăugând că este total inacceptabil ca Belarus să folosească oamenii ca mijloc de presiune politică asupra UE. Ea a subliniat că UE trebuie să dea dovadă de solidaritate și să își protejeze granițele externe.