Tsikhanouskaya vizitează SUA

Tsikhanouskaya vizitează SUA

Alexandru-Marian Crenganiș

 

Liderul opoziției din Belarus, Svyatlana Tsikhanouskaya, se va întâlni cu politicienii americani în cursul unei vizite în Statele Unite săptămâna viitoare, cu scopul de a găsi modalități de soluționare a crizei din Belarus.

Biroul de presă al lui Tsikhanouskaya a anunțat călătoria pe Telegram pe 16 iulie, spunând că va vizita Washington, New York și California.

Programul ei este încă în curs de finalizare, dar biroul său de presă a declarat că Tsikhanouskaya intenționează să plece pe 18 iulie și să se întâlnească cu politicieni, experți și diaspora belarusă în timp ce se află în Statele Unite.

Un oficial american citat de AFP a declarat că Tsikhanouskaya se va întâlni cu oficialii Casei Albe în timpul vizitei sale peste Ocean.

"Lumea a fost inspirată de poporul bielorus -- inclusiv de liderul opoziției din Belarus Svyatlana Tsikhouuskaya -- care continuă cu curaj să fie o voce semnificativă în viitorul țării lor în fața represiunii crude", a declarat oficialul neidentificat, potrivit AFP.

"Înalți oficiali de la Casa Albă așteaptă cu nerăbdare să se întâlnească cu dna Tsikhanouskaya săptămâna viitoare, când se va afla la Washington", a declarat oficialul, adăugând că Statele Unite sunt alături de ea și de poporul bielorus și vor continua să sprijine aspirațiile lor democratice.

Biroul lui Tsikhanouskaya a declarat că echipa sa a fost în contact cu Departamentul de Stat al SUA și cu ambasadorul SUA în Belarus, Julie Fisher, care nu a putut să-și ocupe postul la Minsk, deoarece guvernul din Belarus i-a refuzat viza.

Anunțul vizitei lui Tsikhanouskaya în SUA a venit în timp ce forțele de securitate au percheziționat birourile și casele mai multor jurnaliști independenți din Belarus, inclusiv sediul Radio Europa Liberă/Radio Liberty din Minsk.

Perchezițiile au avut loc la două zile după ce autoritățile au percheziționat birourile a zeci de organizații pentru drepturile omului și după ce șeful Organizației Națiunilor Unite pentru Drepturile Omului a declarat că recentele măsuri ale autorităților din Belarus sunt "complet inacceptabile".

"Din nou un atac masiv al forțelor de securitate asupra jurnaliștilor din întreaga țară", a declarat Asociația Jurnaliștilor din Belarus într-un comunicat care, la 16 iulie, enumera 19 percheziții diferite efectuate asupra jurnaliștilor sau familiilor lor.