SUA și Germania au ajuns la un acord privind gazoductul Nord Stream

SUA și Germania au ajuns la un acord privind gazoductul Nord Stream

Alexandru-Marian Crenganiș

 

 

Statele Unite și Germania declară că au ajuns la un acord pentru a permite finalizarea Nord Stream 2, controversata conductă de gaze din Rusia către Europa despre care oponenții afirmă că subminează securitatea energetică a Ucrainei și a altor țări din Europa Centrală și de Est.

Administrația Biden se va confrunta probabil cu presiuni puternice asupra acordului din partea Congresului, care a adoptat de două ori, cu un sprijin bipartizan copleșitor, legislația privind sancțiunile pentru a opri proiectul.

Într-o declarație comună din 21 iulie, Statele Unite și Germania au declarat că au convenit asupra unui pachet de măsuri (inclusiv posibila implementare a sancțiunilor împotriva Rusiei), care va avea ca scop atenuarea oricărui impact asupra bugetului și securității naționale a Ucrainei de la finalizarea proiectului sprijinit de Kremlin.

Proiectul Nord Stream 2, care constă din două conducte paralele care se întind pe 1.230 de kilometri fiecare de-a lungul Mării Baltice, este conceput pentru a redirecționa gazele naturale arctice rusești către Germania în jurul Ucrainei și Poloniei, privând Kievul de taxe anuale de tranzit de 2 miliarde de dolari.

Criticii declară, de asemenea, că proiectul subminează securitatea națională a Ucrainei, argumentând că Rusia ar putea acționa mai agresiv față de Ucraina dacă nu se bazează pe aceasta din perspectiva asigurării tranzitului de gaze.

Rusia a ocupat în 2014 Peninsula Crimeea din Ucraina și a instigat la lupte între forțele armate ucrainene și separatiștii susținuți de Moscova în est, care au ucis peste 13.200 de persoane. La începutul acestui an, Rusia a adunat peste 100.000 de militari în apropierea frontierei sale cu Ucraina, în ceea ce oficialii americani au spus că a fost un act de intimidare.

"În cazul în care Rusia va încerca să folosească energia ca armă sau să comită noi acte agresive împotriva Ucrainei, Germania va lua măsuri la nivel național și va face presiuni pentru măsuri eficiente la nivel european, inclusiv sancțiuni, pentru a limita capacitățile de export ale Rusiei către Europa în sectorul energetic, inclusiv în gaze, și/sau în alte sectoare relevante din punct de vedere economic", se afirmă în declarație.

Potrivit acestei declarații, Germania va numi un reprezentant special pentru a negocia prelungirea cu 10 ani a actualului acord de tranzit al Rusiei cu Ucraina, care expiră la sfârșitul anului 2024.