Un oficial american invocă “importanța capitală” a relației militare cu Ucraina

Un oficial american invocă “importanța capitală” a relației militare cu Ucraina

Alexandru-Marian Crenganiș

 

Actuala administrație americană este dornică să aprofundeze și să consolideze relațiile cu Ucraina, întrucât relația militară dintre cele două țări este de "o importanță capitală" pentru stabilirea de către Kiev a unei relații mai strânse cu NATO, a declarat un înalt oficial al Departamentului de Stat pentru RFE/RL.

Consilierul Departamentului de Stat al SUA, Derek Chollet, a declarat de asemenea că va exista "un interes reciproc în joc" atunci când liderii celor două state se vor întâlni la Casa Albă, o vizită despre care Washingtonul a anunțat că va avea loc pe 30 august.

Chollet s-a afla recent la Kiev pentru a discuta despre sprijinul continuu al SUA pentru Ucraina, eforturile de contracarare a acțiunilor Rusiei în regiune și eforturile de reformă economică și anticorupție. Chollet a declarat că președintele Joe Biden este "foarte dornic să vadă această relație din ce în ce mai puternică".

Chollet a subliniat îngrijorarea SUA față de acțiunile Rusiei în apropierea graniței sale cu Ucraina, care duce un război de șapte ani împotriva separatiștilor susținuți de Moscova în regiunile sale estice.

Oficialul Departamentului de Stat a declarat că acumularea militară a Rusiei în apropierea graniței este "o preocupare a noastră" și că Biden i-a exprimat acest lucru președintelui rus Vladimir Putin la summitul de luna trecută de la Geneva. "Am precizat că amenințările Rusiei la adresa Ucrainei sunt inacceptabile și încercăm să oferim ucrainenilor mijloacele necesare pentru a se apăra", a declarat Chollet.

Potrivit oficialului american, Statele Unite vor oferi Ucrainei asistență de securitate în valoare de peste 400 de milioane de dolari în acest an, suma totală ajungând la peste 2 miliarde de dolari în șapte ani.

"Relația militară SUA-Ucraina este o relație matură... care s-a transformat doar în șapte ani, din 2014", a declarat Chollet… Și, când președintele Zelenskiy va vizita Washingtonul în curând pentru a se așeza cu președintele Biden, desigur, relația de securitate, relația de securitate militară, precum și relația de securitate energetică și toate celelalte aspecte ale acestui important parteneriat vor fi pe masă pentru discuție", a declarant acesta.

Un purtător de cuvânt al președintelui rus Vladimir Putin a declarat după summitul Biden-Putin de la jumătatea lunii iunie că aderarea Ucrainei la alianța NATO "este într-adevăr o linie roșie pentru noi".

Președintele ucrainean Volodymyr Zelenskiy a declarat cu câteva zile înainte că dorește un "da" sau "nu" clar din partea lui Biden cu privire la planul de acțiune pentru aderarea Ucrainei la NATO.