Oficiali SUA: depinde de afgani să își apere țara

Oficiali SUA: depinde de afgani să își apere țara

Alexandru-Marian Crenganiș

 

 

Înalți oficiali din Statele Unite au declarat că depinde de forțele de securitate afgane să își apere țara după ce militanții talibani au capturat luni (9 august) o a șasea capitală provincială, împreună cu orașele de graniță și rutele comerciale.

Președintele Joe Biden a declarat că misiunea militară americană din Afganistan se va încheia la 31 august, argumentând că poporul afgan trebuie să își decidă propriul viitor și că nu va trimite încă o generație de americani în războiul din această țară, care durează mai bine de 20 de ani.

Reprezentantul SUA pentru Afganistan, Zalmay Khalilzad, a plecat în Qatar, unde va "face presiuni asupra talibanilor pentru a opri ofensiva lor militară și pentru a negocia o înțelegere politică", a declarat luni Departamentul de Stat.

În discuțiile purtate pe parcursul a trei zile, reprezentanții guvernelor și organizațiilor multilaterale vor face presiuni pentru "reducerea violenței, încetarea focului, dar și angajamentul de a nu recunoaște un guvern impus prin forță", a declarat Departamentul de Stat.

Talibanii, care luptă pentru reimpunerea legii islamice stricte după înlăturarea lor din 2001, și-au intensificat campania împotriva guvernului actual, pe măsură ce forțele străine se retrag din țară.

Luni, aceștia au cucerit Aybak, capitala provinciei nordice Samangan.

"În acest moment, talibanii luptă cu forțele afgane pentru a captura cartierul general al poliției și complexul guvernatorului provinciei", a declarat Ziauddin Zia, parlamentar în Aybak. "Mai multe părți ale capitalei au căzut în fața talibanilor".

Insurgenții au cucerit recent trei capitale provinciale - Zaranj în provincia sudică Nimroz, Sar-e-Pul, în provincia nordică cu același nume, și Taloqan, în nord-estul provinciei Takhar. Ei au cucerit deja capitala provinciei Kunduz și Lashkar Gah, capitala provinciei Helmand.

Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, a declarat că Statele Unite sunt profund îngrijorate de această tendință, dar că forțele de securitate afgane au capacitatea de a lupta împotriva grupului insurgent. "Acestea sunt forțele lor militare, acestea sunt capitalele lor provinciale, acolo sunt oameni care trebuie apărați", a declarat Kirby.

Întrebat ce poate face armata americană dacă forțele de securitate afgane nu luptă, Kirby a declarat: "Nu prea mult".