Un diplomat important al Statelor Unite îi cere lui Lukashenko să oprească „fluxurile neregulate de migranți”

Un diplomat important al Statelor Unite îi cere lui Lukashenko să oprească „fluxurile neregulate de migranți”

Alexandru Crenganiș

 

Un diplomat american de top a cerut Belarusului să nu mai permită migranților să treacă ilegal în Lituania și în alte țări vecine.

Secretarul de stat adjunct Wendy Sherman a ridicat situația migranților de-a lungul frontierei Lituaniei cu Belarusul, într-un apel recent lansat public împreună cu ministrul lituanian de Externe Gabrielius Landsbergis, a declarat Departamentul de Stat al SUA.

  Aleksandr Lukashenko ar trebui „să oprească imediat campania de orchestrare a fluxurilor neregulate de migranți peste granițe”, a declarat Sherman în timpul apelului, potrivit declarației. Sherman a reafirmat, de asemenea, sprijinul SUA pentru mișcarea pro-democrație din Belarus.

Începând de luna trecută, Lituania a înregistrat o creștere semnificativă a migranților irakieni care traversează granița cu Belarus. În ultimele săptămâni, Letonia și Polonia au asistat la un val similar, determinând autoritățile din statele membre ale UE să își consolideze securitatea la frontieră și să înceapă respingerea migranților ilegali.

Polonia, statele baltice și oficialii UE au declarat că fluxurile de migranți sunt orchestrate de Lukashenko drept represalii pentru sancțiunile UE împotriva represiunii guvernului său asupra mișcării pro-democrație a țării.

Uniunea Europeană a transmis, la 10 august a.c., că speră la o stabilizare a situației după ce Irakul a suspendat zborurile de la Bagdad la Minsk.

Președintele lituanian Gitanas Nauseda a semnat la 13 august un decret prin care solicită dislocarea membrilor forțelor armate la frontieră pentru a contracara creșterea migrației ilegale.

Nauseda a semnat decretul de extindere a puterilor armatei în zona de frontieră în urma unei solicitări din partea parlamentului, a informat Baltic News Service. Mișcarea permite armatei să oprească și să percheziționeze persoane și vehicule și permite utilizarea unor "echipamente speciale" nespecificate.

Aproximativ 4.000 de persoane au traversat ilegal în Lituania din Belarus anul acesta, a declarat Ministerul de Interne lituanian în data de 3 august, în timp ce anul trecut doar 74 de persoane au trecut frontiera ilegal.