Merkel: gazele naturale nu ar trebui să fie folosite ca “armă geopolitică”

Merkel: gazele naturale nu ar trebui să fie folosite ca “armă geopolitică”

Alexandru-Marian Crenganiș

 

Cancelarul german Angela Merkel a declarat că gazele naturale nu ar trebui folosite niciodată ca armă geopolitică și a susținut extinderea unui acord de parteneriat energetic cu Ucraina după expirarea acestuia, în 2024.

Merkel a făcut remarcile respective la Kiev, în cadrul unei conferințe de presă cu președintele ucrainean Volodimir Zelenskiy. Merkel a făcut ultima sa vizită în Ucraina înainte de a demisiona, în contextul alegerilor din Germania de luna viitoare. Vizita ei în capitala Ucrainei vine la două zile după ce Merkel s-a întâlnit la Moscova cu președintele rus Vladimir Putin.

Merkel a fost criticată pentru susținerea gazoductului Nord Stream 2, despre care Kievul, Washingtonul și alții avertizează că va consolida puterea Moscovei asupra Europei și va priva Ucraina de dreptul de a încasa taxele profitabile de tranzit al gazelor.

La conferința respectivă de presă, Zelenskiy a declarat că discuțiile privind prelungirea acordului de tranzit al gazelor cu Rusia au fost vagi. El a declarat că vrea să înțeleagă cu adevărat ce poate obține Ucraina după expirarea acordului în 2024.

Merkel a fost un susținător cheie al Kievului de când Rusia a anexat regiunea Crimeea a Ucrainei și a început să sprijine activ formațiunile separatiste din unele părți din estul Ucrainei în 2014. Acest conflict a făcut deja peste 13.000 de victime.

Merkel a declarat într-o conferință de presă după întâlnirea cu Putin că va continua „să lucreze pentru integritatea teritorială a Ucrainei”.

Cu toate acestea, Merkel a fost criticată pentru poziția sa față de Nord Stream 2, care va dubla în curând livrările de gaze naturale rusești către Germania. Berlinul a ridicat posibilitatea de a crea un mecanism de compensare a Ucrainei pentru veniturile pierdute.

"Puteți să o numiți o abordare pragmatică", a spus Zelenskiy într-un interviu săptămâna aceasta. El a numit diplomația cancelarului german un "act de echilibrare foarte delicat", dar a adăugat că "în opinia mea, acest lucru este prea moale".

Ucraina a sărbătorit pe 24 august 30 de ani de la declararea independenței față de Uniunea Sovietică.

La conferința de presă de la Kiev din 22 august, Merkel a declarat că Berlinul consideră anexarea Crimeei de către Rusia din martie 2014 ca fiind ilegală.