Președintele Ucrainei se angajează să „returneze” Ucrainei Crimeea

Președintele Ucrainei se angajează să „returneze” Ucrainei Crimeea

Alexandru-Marian Crenganiș

 

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, s-a angajat să facă tot ce îi este în putință pentru a recupera peninsula Crimeea anexată de Rusia și a îndemnat aliații internaționali să sprijine acest efort.

Vorbind luni la Platforma Crimeii, un summit de la Kiev menit să mențină atenția internațională concentrată asupra anexării Crimeei de către Rusia în 2014, Zelenski a declarat că Ucraina va folosi "toate mijloacele politice, juridice și în primul rând diplomatice posibile" pentru a-și urmări obiectivul.

Ocuparea Crimeei de către Rusia a fost denunțată ca fiind ilegală de cea mai mare parte a lumii și a făcut ca relațiile dintre Moscova și Occident să ajungă la minimele relației de după Războiul Rece.

"Personal, voi face tot posibilul pentru a readuce Crimeea în Ucraina, astfel încât aceasta să devină parte a Europei împreună cu Ucraina", a declarat Zelenski.

El a declarat forumului că Kievul are nevoie de "sprijin eficient la nivel internațional" în această privință.

La summit au luat parte înalți oficiali din 46 de țări și blocuri, inclusiv din Statele Unite, Uniunea Europeană și Turcia. Toate cele 30 de state membre ale NATO au fost reprezentate.

Înalți oficiali occidentali au transmis mesaje de susținere pentru Ucraina.

„Ucraina nu va fi niciodată singură, iar Crimeea este Ucraina”, a declarat președintele Consiliului UE, Charles Michel.

"Din păcate, Rusia continuă să acționeze în moduri care multiplică impactul negativ al anexării", a adăugat el.

"Militarizarea continuă a peninsulei afectează puternic situația de securitate din regiunea Mării Negre".

Zelenski a acuzat că Rusia a transformat Crimeea într-o "bază militară" și "un punct de sprijin pentru Rusia pentru a-și spori influența asupra regiunii Mării Negre". El a declarat că Moscova și-a triplet prezența militară în Crimeea.

Participanții la summit au semnat o declarație comună, care, a afirmat Zelenski în discursul său de încheiere, "stipulează în mod clar nerecunoaștere aanexării ilegale a Crimeii de către Rusia și conține angajamente de a lua în considerare impunerea unor sancțiuni politice și diplomatice suplimentare Rusiei în cazul unei agresiuni suplimentare".

"Ocuparea Crimeei pune sub semnul întrebării eficacitatea întregului system internațional de securitate", a declarat el. "Fără a restabili încrederea în ea, nici un singur stat nu poate fi sigur că nu va devein următoarea victim a ocupației".