SUA încep retragerea trupelor din Kabul și lansează un atac cu dronă asupra Statului Islamic

SUA încep retragerea trupelor din Kabul și lansează un atac cu dronă asupra Statului Islamic

Alexandru-Marian Crenganiș

 

Trupele americane și-au început retragerea de pe aeroportul din Kabul, a declarat Pentagonul sâmbătă, după o luptă de două săptămâni a Washingtonului și a aliaților săi pentru a-și salva cetățenii și afganii cu risc de represalii de sub noii conducători talibani din Afganistan.

În timp ce se apropie de sfârșitul unei implicări militare de 20 de ani în țară, Statele Unite au declarat că au ucis doi militanți de stat islamici care plănuiau atacuri în Afganistan, în urma unui atac sinucigaș cu bombă efectuat joi în fața aeroportului.

Oficialii americani au avertizat, de asemenea, cu privire la un risc ridicat de noi atacuri din partea grupului – inamici atât ai Occidentului, cât și ai talibanilor – în timp ce își încheie misiunea până la termenul limită de marți stabilit de președintele Joe Biden.

Biden a promis joi că Washingtonul îi va vâna pe făptași după ce zeci de afgani și 13 militari americani au fost uciși în explozia de joi, cel mai letal incident pentru trupele americane din Afganistan într-un deceniu.

Un atac cu dronă American peste noapte a ucis doi planificatori ai Statului Islamic și a rănit un altul în provincial Nangarhar, a declarat sâmbătă generalul-maior William Taylor al armatei americane, referindu-se la o zonă estică ce se învecinează cu Pakistanul.

Talibanii au condamnat atacul american.

"Americanii ar fi trebuit să ne informeze (talibanii) înainte de a efectua atacul aerian, a fost un atac clar asupra teritoriului afgan", a declarat un purtător de cuvânt al talibanilor pentru Reuters, adăugând că două femei și un copil au fost răniți în atac.

Talibanii au declarat că au arestat câțiva suspecți implicați în explozia de la aeroport. Purtătorul de cuvânt, Zabihullah Mujahid, a mai declarat că talibanii vor prelua aeroportul "foarte curând", după ce forțele americane se vor retrage și vor anunța un cabinet complet în zilele următoare.

Guvernul susținut de Occident și armata afgană s-au predat pe măsură ce militanții islamiști au intrat în capital pe 15 august, lăsând un vid administrativ care a întărit temerile legate de un colaps financiar și de foamete pe scară largă.

Mujahid a declarat pentru Reuters că grupul a numit guvernatori și șefi de poliție în toate cele 34 de provincii din Afganistan, în afară de una, și că va acționa pentru a rezolva problemele economice ale țării.