Lituania dorește sancțiuni UE împotriva Belarusului din cauza fluxului de migranți

Lituania dorește sancțiuni UE împotriva Belarusului din cauza fluxului de migranți

Alexandru-Marian Crenganiș

 

Lituania a propus ca Uniunea Europeană să impună sancțiuni cetățenilor dar și companiilor din Belarus care ajută migranții să treacă în blocul comunitar.

În ultimele luni, mii de migranți, mulți din Irak și Afganistan, au trecut din Belarus doar în Lituania, dar statele membre vecine ale UE, precum Polonia și Letonia, au înregistrat, de asemenea, creșteri ale trecerilor ilegale.

Autoritățile belaruse au înmormântat migranții de la granița UE, lucru pe care Minsk l-a negat, în ceea ce oficialii UE au numit un "atac hibrid" asupra blocului ca represalii pentru sancțiunile aplicate împotriva conducătorului autoritar Aleksandr Lukașenko în urma represiunii mișcării pro-democrație a țării în urma alegerilor prezidențiale disputate din august 2020.

Luând cuvântul în data de 24 august, în cadrul unei conferințe de presă organizate în orașul de frontier Medininkai, ministrul de Externe Gabrielius Landsbergis a declarat că guvernul lituanian a prezentat Serviciului European pentru acțiune externă o listă cu cetățenii și companii din Belarus „implicate în fluxurile ilegale de migranți”.

„De îndată ce instituțiile se vor întoarce din concediu, va fi posibil să se înceapă o dezbatere privind sancțiunile împotriva acestor persoane și instituții”, a spus el. „Trebuie să trimitem un semnal foarte clar nu numai Belarusului, ci și oricărui dictator care decide să folosească un astfel de instrument împotriva Uniunii Europene sau a oricărui stat al acesteia, care nu numai că va eșua, dar va reveni”.

Landsbergis a vizitat zona de frontier împreună cu Ministrul de Interne Agne Bilotaite și Ministrul austriac de Externe Alexander Schallenberg, care au declarat în aceeași conferință de presă că cei responsabili de afluxul de migranți "trebuie să se confrunte cu sancțiuni stricte".

Guvernul lituanian intenționează să finalizeze un gard de sârmă de 508 kilometri de-a lungul frontierei cu Belarus până în septembrie 2022, la un cost de până la 152 de milioane de euro (179 de milioane de dolari). Polonia a anunțat, de asemenea, planurile de a construe un gard similar la granița cu Belarus.

În timpul unei vizite din data de  24 august la polițiștii de frontieră care asigură frontier Poloniei cu Belarus, prim-ministrul Mateusz Morawiecki l-a acuzat pe vecinul estic al țării sale că „încearcă în mod sistematic și organizat să destabilizeze situația politică”.