Aliații NATO se luptă să mențină aeroportul din Kabul deschis pentru ajutor după retragere

Aliații NATO se luptă să mențină aeroportul din Kabul deschis pentru ajutor după retragere

Alexandru Crenganiș

 

Aliații NATO se luptă să se asigure că principala poartă de acces a Afganistanului, aeroportul din Kabul, rămâne deschisă pentru zborurile de ajutor umanitar de care au nevoie urgent săptămâna viitoare, când vor pune capăt transportului aerian de evacuare și vor preda aeroportul talibanilor.

Aeroportul, un punct de salvare pentru zeci de mii de evacuați care fugeau de luptători talibani în ultimele două săptămâni și pentru ajutor, care a ajuns să atenueze impactul secetei și al conflictului, a fost lovit joi de un atentat sinucigaș cu bombă produs în fața porților sale.

Turcia a declarat că încă discută cu talibanii despre furnizarea de ajutor tehnic pentru operarea aeroportului după termenul limită de 31 august (termen limită asumat de NATO pentru ca trupele Alianței să părăsească Afganistanul), dar liderii de la Ankara precizează totodată că bombardamentul respectiv a subliniat necesitatea unei forțe turce care să protejeze orice experți dislocați acolo.

Turcia nu a spus dacă talibanii vor accepta o astfel de condiție, iar președintele Tayyip Erdogan a subliniat vineri că țara sa "nu se grăbește să înceapă din nou zborurile" spre Kabul.

Dar grupurile de ajutorare au declarat că există o nevoie urgentă de a menține livrările umanitare către o țară care suferă a doua secetă în patru ani și în care 18 milioane de oameni, aproape jumătate din populație, depind de asistență pentru salvarea de vieți omenești.

Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Ned Price, a declarat vineri că experții americani și aliați în traffic aerian au evaluat aeroportul din Kabul "pentru capabilități care ar sprijini reluarea operațiunilor comerciale odată ce vom pleca" și că Statele Unite colaborează cu toate părțile "pentru a facilita un transfer fără probleme".

Cu toate acestea, el a remarcat: „Având în vedere că armata SUA va pleca până pe 31 august, cred că este probabil nerezonabil să ne așteptăm ca la 1 septembrie să existe operațiuni normale la aeroport”.

Price a declarat că talibanii doresc, de asemenea, un aeroport funcțional și a subliniat că funcționarea aeroportului după 31 august "nu depinde de noi". Pentagonul a declarat că mai multe națiuni sunt dispuse să colaboreze cu talibanii pentru a menține aeroportul în funcțiune.

Programul alimentar mondial, care conduce Serviciul Aerian Umanitar al ONU, intenționează să înceapă zboruri în weekend pentru a crea un pod aerian umanitar în Afganistan, a declarat purtătorul de cuvânt ONU, Stephane Dujarric, reporterilor din New York.