Departamentul de Stat supraveghează politica pentru Europa Centrală și de Est

Departamentul de Stat supraveghează politica pentru Europa Centrală și de Est

Alexandru-Marian Crenganiș

 

Administrația președintelui american Joe Biden a numit-o pe Robin Dunnigan, un diplomat de carieră cu pregătire în domeniul energiei, pentru a supraveghea mai eficient politica pentru Europa Centrală și de Est la nivelul Departamentului de Stat.

Dunnigan, care a ocupat anterior funcția de secretar adjunct pentru diplomația energetică în cadrul Biroului de Resurse Energetice al Departamentului de Stat (din 2014 până în 2017), va contribui la elaborarea politicilor SUA față de Ucraina, Belarus și Moldova, precum și, additional, față de Polonia, Ungaria și Republica Cehă.

Aceasta a lucrat anterior la Ambasada SUA din Viena, mai întâi ca adjunct al șefului misiunii și, cel mai recent, ca însărcinat cu afaceri ad interim al SUA în Austria. Robin Dunnigan a preluat noua funcție pe 7 septembrie a.c.

Dunnigan s-a remarcat în calitate de critic al planurilor Rusiei de a construi o a doua conductă de gaze naturale către Germania de-a lungul Mării Baltice pentru  redirecționarea exporturilor europene în jurul Ucrainei, planuri care pot priva Kievul de aproximativ 2 miliarde de dolari pe an (încasări rezultate din taxe de tranzit).

Cunoscut sub numele de Nord Stream 2, proiectul rusesc, în valoare de 11 miliarde de dolari, va fi finalizat în curând, mai ales că administrația Biden a fost de acord (în luna mai a.c.) să renunțe la sancțiunile impuse operatorului său cu sediul în Elveția, în încercarea de a reduce tensiunile existente în relația bilaterală cu Germania.

"De ce ați sprijini Ucraina cu o mână și ați sugruma-o cu cealaltă?", a întrebat retoric Dunnigan la o conferință a decidenților politici desfășurată în noiembrie 2015, în timp ce Occidentul începea să sprijine Kievul cu ajutor militar și economic pentru a ajuta Ucraina să lupte împotriva separatiștilor susținuți de Kremlin în estul țării. "Nord Stream 2 amenință de facto supraviețuirea Ucrainei și resursele acesteia, dar reprezintă totodată și un risc pentru îndeplinirea obiectivelor de diversificare a importurilor energetice în Europa, în special în Europa de Sud-Est", a declarat Dunnigan la acea vreme.

Dunnigan va coordona politicile sectoriale ale SUA față de Ucraina, Belarus și Moldova, preluând aceste sarcini de la secretarul adjunct George Kent, care a supervizat, de asemenea, politica Washingtonului față de statele din Caucazul de Sud.

Erika Olson, fostul director pentru Afaceri de Securitate din Europa de Nord, Marea Baltică și Arctica la Departamentul de Stat, se va ocupa acum de Afacerile din Caucaz, conflictele regionale și Europa de Sud, inclusiv Turcia, Grecia și Cipru.

Modificările respective fac parte din rotația regulată a personalului de la Departamentul de Stat al Statelor Unite.