Serviciile ruse de informații îi acuză pe tătarii din Crimeea de sabotaj

Serviciile ruse de informații îi acuză pe tătarii din Crimeea de sabotaj

Alexandru-Marian Crenganiș

 

Agenția de informații interne a Rusiei – Biroul Federal de Securitate / FSB) – a acuzat în mod explicit cinci activiști tătari din Crimeea că ar fi sabotat o conductă de gaz, la o zi după ce Ucraina a respins acuzațiile inițiale ale Moscovei ca fiind “fabricate”.

Oficialii FSB au susținut, la 7 septembrie a.c., că serviciile de informații militare ucrainene au achiziționat un dispozitiv exploziv și au promis o recompensă în bani de 2.000 de dolari unor etnici tătari locali pentru a-l planta sub o conductă de gaz.

Toți cei cinci bărbați (inclusiv Nariman Dzhelyal, Vicepreședinte al Adunării tătarilor din Crimeea / Mejlis, structură care a fost interzisă în Crimeea după anexarea ilegală a Peninsulei de către Rusia în 2014) au fost arestați în weekendul trecut.

Ministrul adjunct de Externe ucrainean, Emine Japarova, i-a acuzat la 6 septembrie a.c. pe anchetatorii ruși că au fabricat acuzații împotriva celor arestați și i-au maltratat. Cei cinci bărbați ar putea fi condamnați la închisoare în cazul în care vor fi găsiți vinovați de către instanța de judecată din Rusia.

Gazoductul, care se află în apropiere de capitala Crimeii, Simferopol, a fost avariat în luna august a.c.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat la rândul său că arestările reprezintă o replică la summitul inaugural al Platformei Crimeii – o inițiativă internațională de restabilire a relațiilor ucraineano-ruse prin încetarea ocupației ruse a Crimeei.

Potrivit purtătorului de cuvânt al UE pentru Afaceri Externe, Peter Stano, blocul comunitar "consideră că detențiile sunt motivate politic și ilegale în temeiul dreptului internațional" și solicită eliberarea deținuților.

De când Rusia a ocupat Crimeea, în 2014, autoritățile ruse au dat în judecată zeci de tătari din Peninsulă, pe care îi acuză că ar aparține grupării islamiste Hizb ut-Tahrir (organizație care este interzisă în Rusia, dar nu și în Ucraina).

Grupurile pentru drepturile omului și guvernele occidentale au denunțat campania de represiune, în Crimeea, împotriva membrilor comunității tătare locale, precum și a altor comunități care s-au pronunțat împotriva preluării ilegale a Peninsulei de către Moscova.

Rusia i-a sprijinit totodată pe separatiști într-un război conex împotriva forțelor guvernamentale ucrainene, război în care și-au pierdut viața deja peste 13.200 de persoane în estul Ucrainei.