SUA și Germania vor găzdui discuții privind Afganistanul

SUA și Germania vor găzdui discuții privind Afganistanul

Alexandru Crenganiș

 

 

UE a criticat recent, în termeni duri, componența noului guvern "interimar" taliban din Afganistan, subliniind că se depun eforturi internaționale de coordonare în vederea identificării unei modalități de relaționare a Occidentului cu noii conducători de la Kabul.

Talibanii au anunțat un guvern interimar dur, care nu are în componența sa femei sau membri non-talibani și include personalități cheie care se află sub sancțiunile Națiunilor Unite sau care sunt căutate de Statele Unite sub acuzații de terorism.

Potrivit Uniunii Europene, guvernul "interimar" prezentat de talibani în Afganistan nu a reușit să onoreze jurămintele noilor conducători de a include diferite grupuri în structura executivă centrală de la Kabul.

Din Afganistan ar urma să apară „rapoarte îngrijorătoare”, potrivit cărora talibanii nu respectă obligațiile internaționale cu privire la drepturile omului pe care Afganistanul și le-a asumat în ultimele decenii”, a declarat Peter Stano, purtătorul de cuvânt al UE pentru Afaceri Externe.

Diplomatul european s-a referit în mod concret și la rapoartele privind reprimarea violentă recentă a unei demonstrații în capitala afgană Kabul.

Săptămâna trecută, miniștrii de externe ai UE au prezentat condițiile pentru intensificarea angajamentului cu talibanii, inclusiv formarea unui guvern de tranziție "incluziv și reprezentativ".

În același timp, UE este gata să continue ajutorul de urgență pentru Afganistan, dar va urmări cu atenție noul guvern taliban, a declarat vicepreședintele Comisiei Europene Maroš Šefčovič.

Šefčovič a adăugat că banii donați pe termen mai lung depind de susținerea libertăților fundamentale de către talibani. "Analizăm foarte, foarte atent modul în care se comportă noul guvern afgan înainte de a ne angaja în continuarea sprijinului", a declarat acesta reporterilor de la Bruxelles.

Totodată, miniștrii de externe din 20 de țări, alături de diplomați de rang înalt din SUA și Germania, au purtat discuții aprofundate cu privire la modul de abordare a raporturilor comunității internaționale cu noua administrație de la Kabul. La reuniunea virtuală s-au discutat condițiile de cooperare cu talibanii, termenii pentru acordarea ajutorului umanitar, problemele legate de combaterea terorismului și susținerea drepturilor fundamentale ale omului în Afganistan.