UE și SUA colaborează pentru contracarea Chinei

UE și SUA colaborează pentru contracarea Chinei

Alexandru Crenganiș

 

Uniunea Europeană și SUA fac presiuni pentru o abordare “de încredere” în materie de conectivitate și pentru a se asigura că cererea globală în creștere exponențială de infrastructură digitală și fizică este modelată de valori democratice. Discuțiile și tentativele de coordonare au loc în contextul actualului conflict comercial și ideologic al Occidentului cu China.

Oferind o conectivitate sigură, de încredere și transparentă, calată pe valorile democratice, Occidentul speră să ofere un răspuns la influența crescândă a guvernelor autocratice pe piața globală digitală.

"Unele blocuri lucrează la conectivitate pentru a crea dependențe profunde", a subliniat recent președintele Consiliului European, Charles Michel, la summitul digital de la Tallinn. "Ofertele de conectivitate ale unor regimuri autocratice sunt deja pe masă, în funcție de interesele lor economice și politice. Deci trebuie să ridicăm calitatea acțiunilor în domeniu", a declarat acesta.

Premierul estonian Kaja Kallas a adăugat că există o amenințare reală a autocrației în conflictul acesteia cu valorile Occidentului, mai ales că echilibrul economic se înclină tot mai clar, în plan global, în favoarea autocrației.

Deși liderii de la summitul de la Tallinn nu au identificat în mod explicit China, mesajul acestora a fost explicit.

Mizând maximal pe inițiativa sa “Belt and road” prin care promite mai multe miliarde de euro, China se angajează să investească substanțial în întreaga lume pentru a-și extinde influența.

Președintele american Joe Biden a încercat deja să adune națiunile G7 în spatele său pentru a contracara influența crescândă a Chinei în țările în curs de dezvoltare, îndemnând națiunile democratice să ofere o alternativă la inițiativa “Belt and Road”.

Se pare că această alternativă americană prinde contur sub forma Parteneriatului “Build Back Better World (B3W)”, anunțat recent în timpul ultimului summit G7.

Scopul B3W este de a consolida baza țărilor democratice din țările în curs de dezvoltare și de a se asigura că viitorul sudului global este susținut de valori democratice – transparența, durabilitatea și standardele de bună guvernanță.

De asemenea, UE și-a intensificat eforturile pentru a se asigura că Europa va primi dividende concrete în cursa pentru a satisface cererea globală de infrastructură, estimată la 33,8 trilioane Euro.

Secretarul american al Comerțului, Gina Raimondo, a subliniat importanța proiectului transatlantic pentru stabilirea regulilor globale, proces "care nu poate fi lăsat la latitudinea guvernelor autocratice". UE și SUA trebuie "să arate lumii că pot rezolva problemele de peste Atlantic", a adăugat aceasta.