ACUM: „Alegerile parlamentare au fost fraudate. Hoții vor să rămână la guvernare”

ACUM: „Alegerile parlamentare au fost fraudate. Hoții vor să rămână la guvernare”

Astăzi, 12 martie a.c., s-a consemnat prima evoluție post-electorală semnificativă în R. Moldova: liderii Blocului ACUM au declinat invitațiile la dialog privind constituirea unei alianțe de guvernare lansate de Partidul Socialiștilor din R. Moldova / PSRM și de Partidul Democrat din Moldova / PDM, anunțând menținerea în opoziție a celor două formațiuni politice constitutive ale Blocului ACUM – PPDA și PAS.

Cei doi lideri ai Blocului ACUM, Maia Sandu și Andrei Năstase, au anunțat astăzi, în cadrul unei conferințe de presă, că ACUM refuză participarea la constituirea unei alianțe de guvernare cu PSRM, PDM și Partidul Șor, solicitând, în schimb, votul deputaților noului Parlament al R. Moldova pentru adoptarea unui „set de legi anti-olgarhice”.

Potrivit co-președintelui blocului, Andrei Năstase, blocul ACUM nu va participa la discuțiile privind crearea unei majorități parlamentare (invitații în acest sens au fost lansate de PSRM și PDM). În același timp, conducerea ACUM a prezentat „un set de legi care vizează eliberarea instituțiilor de stat de sub controlul lui Plahotniuc”. Aceștia se adresează tuturor deputaților pentru a vota individual pachetul de legi propus.

Alte declarații ale lui Andrei Năstase: Curtea Constituțională a respins, în mod arbitrar, contestațiile Blocului ACUM și a validat alegerile parlamentare. Sunt obligat să fac, din nou, această precizare: noi, cei din blocul ACUM, ne-am asumat un singur parteneriat - cu cetățenii RM. Noi ne respectăm cuvântul dat și angajamentele. Noi nu vom intra în acest joc perfid. Dacă am face acest lucru, am dezamăgi oamenii Am semnat un angajament public în fața întregii țări. Am repetat și vom repeta - nu suntem ca ei. Ne respectăm cuvântul dat și angajamentele. Atât Plahotniuc și Dodon caută să-și mascheze alianța și negocierile pe are le poartă încă înainte de votul din 24 februarie. Rezultatele târgului lor: au decis să folosească blocul ACUM pe post de primă opțiune, pentru ca apoi fie să formalizeze o coaliție obscură, fie să decidă de comun acord alegerile anticipate, împreună cu cele locale, fraudând la greu”.

În timpul conferinței, Maia Sandu, co-președinte al blocului ACUM, a dat citire unei declarații a blocului prin care se cere demisia conducerii mai multor instituții de stat, formarea a trei comisii parlamentare de anchetă, dar și introducerea legii „Magnițchi”. Maia Sandu: „Reiterăm angajamentul nostru ferm de a nu face alianțe cu partidele oligarhice și antieuropene - PDM, PSRM și Partidul Șor. Soluția este adoptarea în regim de urgență a unui set de legi ce vizează eliberarea instituțiilor de stat de sub controlul lui Plahotniuc. Ne adresăm deputaților cărora le pasă de această țară și care înțeleg că RM merge pe o cale greșită - îi îndemnăm să voteze pachetul de legi menit să distrugă sistemul oligarhic și să creeze statul de drept”.

Andrei Năstase a declarat totodată că nutrește speranța „unei abordări politice cu mult superioară celei trecute”, fiind convins că nu alianțele sau înțelegerile dintre partide pot salva Moldova și o pot scoate din captivitatea regimului criminal, ci decizia deputaților de a susține prin votul lor individual toate legile bune pentru țară și pentru oamenii ei”: „Suntem întrebați zilnic ce avem de gând să facem dacă nu vom avea o coaliție cu Partidul Democrat și PSRM – vom face ceea ce trebuie să facă un parlamentar, vom iniția proiecte de legi în favoarea cetățenilor și le vom duce în plenul Parlamentului, respectând procedurile legale. Nu alianțele pot salva Moldova, ci deciziile deputaților de a susține toate legile bune”.

Co-președinții blocului au precizat că blocul ACUM nu va da curs invitației PSRM de a discuta posibilitatea participării la o alianță post-electorală de guvernare.

La 11 martie a.c., Partidul Socialiștilor a decis să declanșeze negocieri cu blocul ACUM, care se vor axa pe formarea unei majorități parlamentare. Apelul a fost făcut public de membrii comitetului executiv al PSRM în cadrul unei conferințe de presă. Anterior, și PDM a lansat un apel la discuții în vederea formării unei majorități parlamentare pentru blocul ACUM.

 

Totodată, astăzi, blocul ACUM a prezentat public textul documentului intitulat Declarația Blocului ACUM cu privire la adoptarea pachetului de legi pentru dezoligarhizarea statului”, pe care îl prezentăm integral:

Alegerile parlamentare au fost fraudate. Hoții vor să rămână la guvernare și să țină Republica Moldova în sărăcie, corupție și deznădejde.

Deputații aleși pe lista Blocului electoral ACUM Platforma DA și PAS au obținut votul cetățenilor pentru a elibera statul din captivitatea oligarhiei și pentru a construi o societate liberă și prosperă pentru toți. Suntem hotărâți să facem tot ce ne stă în puteri pentru a realiza acest angajament.

Reiterăm angajamentul nostru ferm, făcut deja în fața tuturor cetățenilor, de a nu face alianțe cu partidele oligarhice și antieuropene – PD, PSRM și Șor.

În această situație complicată, soluția pe care o propune Blocul ACUM este adoptarea în regim de urgență de către deputații noului Parlament a unui set de legi ce vizează eliberarea instituțiilor statului de sub controlul grupării Plahotniuc.

Ne adresăm tuturor deputaților cărora chiar le pasă de această țară și de cetățenii ei și care înțeleg că Republica Moldova merge într-o direcție total greșită, pe o cale fără de întoarcere, care adâncește sărăcia, amplifică depopularea și izolarea pe plan internațional. Îi îndemnăm să voteze chiar din primele ședințe ale Parlamentului pachetul de legi și acte legislative menite să distrugă sistemul oligarhic și să edifice statul de drept, creând condiții pentru o economie funcțională și o viață bună.

Pachetul de legi și acte legislative pentru dezoligarhizarea statului, propus de Blocul ACUM, include:

 1. Adoptarea Declarației Parlamentului cu privire la caracterul capturat al instituțiilor statului.
 2. Ajustarea cadrului normativ necesar pentru:
  1. Demiterea Procurorului general și identificarea unui procuror independent, de preferință european, și numirea acestuia în funcție.
  2. Demiterea conducerii Serviciului Informații și Securitate.
  3. Demiterea membrilor Comisiei Electorale Centrale.
  4. Demiterea conducerii Centrului Național Anticorupție.
  5. Demiterea membrilor Consiliului Audiovizualului.
  6. Demiterea conducerii Autorității Naționale de Integritate.
  7. Demiterea conducerii Curții Supreme de Justiție, precum și conducerii altor instituții de stat.
 3. Anularea sistemului electoral mixt.
 4. Crearea a 3 comisii parlamentare de anchetă cu privire la:
 1. Investigarea furtului miliardului, cu obligarea prezentării de către BNM a raportului Kroll 2;
 2. Consecințele implementării legii privind amnistia capitalului;
 3. Anchetarea operațiunilor de spălare a banilor (laundromat).

V. Adoptarea Legii Magnitsky.

Acestea sunt propunerile noastre. Acum e momentul ca și ceilalți aleși în Parlament să demonstreze că reprezentă cu adevărat voința poporului. Îi încurajăm să se elibereze de frică, să scape de șantajul grupurilor de oligarhi și să decidă în interesul țării și al cetățenilor ei.