Borrell promite sprijinul deplin al UE pentru Ucraina

Borrell promite sprijinul deplin al UE pentru Ucraina

Alexandru Crenganiș

 

Principalul diplomat al Uniunii Europene a vizitat prima linie a războiului Ucrainei cu forțele susținute de Moscova, în raioanele de est ale Ucrainei, promițând cu această ocazie „consecințe masive și costuri grave” pentru Rusia dacă Moscova va lansa o nouă ofensivă militară împotriva vecinului său.

Josep Borrell s-a deplasat recent cu elicopterul în regiunea Lugansk, el fiind primul Înalt Reprezentant al UE care a făcut acest lucru de la izbucnirea conflictului, în 2014; deplasarea acestuia este percepută la Kiev ca parte a unui impuls diplomatic occidental în sprijinul Ucrainei.

Kievul și aliații săi au tras recent un nou semnal de alarmă cu privire la acumularea a zeci de mii de militari ruși și echipamente militare în apropierea granițelor Ucrainei în ultimele săptămâni; aceste noi aculumări de forțe au stârnit temeri privind un război deschis între cei doi vecini ex-sovietici.

Imaginile TV l-au arătat pe Borrell întâlnindu-se cu soldați și civili la unul dintre punctele de control care despart teritoriul Ucrainei controlată de guvern de teritoriile deținute de separatiști. "Conflictul de la frontieră este pe punctul de a se adânci, iar tensiunile s-au intensificat în ceea ce privește securitatea europeană în ansamblul său", a declarat Borrell reporterilor.

UE are o poziție fermă și un angajament ferm "că orice agresiune militară împotriva Ucrainei va avea consecințe masive și costuri grave", a adăugat acesta.

Kremlinul nu a emis imediat un răspuns public la vizita lui Borrell. Moscova a negat anterior planificarea unei noi ofensive militare împotriva Ucrainei și acuză Kievul că și-a construit propriile forțe în estul țării.

Rusia a presat totodată Statele Unite pentru garanții de securitate care să consemneze că NATO va opri expansiunea sa spre est. Cele două părți (NATO și Rusia) se vor întâlni pentru discuții la Geneva, în perioada 9-10 ianuarie a.c.

Ucraina a căutat de mult timp asigurări că nici o decizie cu privire la viitorul său, inclusiv dreptul său de a adera în cele din urmă la UE și la alianța militară NATO, nu va fi luată fără implicarea sa.

Borrell a insistat, de asemenea, asupra faptului că securitatea Ucrainei afectează securitatea Europei în ansamblu și că UE trebuie să fie implicată în discuțiile cu Rusia. "Nu există securitate în Europa fără securitatea Ucrainei. Și este clar că orice discuție privind securitatea europeană trebuie să includă Uniunea Europeană și Ucraina", a declarat Borrell.

Andrew Simmons, de la Al Jazeera (Londra), a declarat că Borrell a continuat să spună că UE ar trebui să-și asume un rol diplomatic mai activ în ceea ce privește reducerea tensiunilor în regiune.

„Este un punct neobișnuit pentru oameni care poate nu sunt familiarizați cu diplomația intensă implicată, deoarece Vladimir Putin a evitat insistent să aibă orice dialog cu UE”, a spus Borrell.