SUA și aliații, discuții cu Rusia

SUA și aliații, discuții cu Rusia

Alexandru Crenganiș

 

Statele Unite și aliații săi europeni derulează în aceste zile o serie de discuții la nivel înalt cu Moscova, abordând cererile Kremlinului de restricții radicale privind extinderea și operațiile NATO în Europa Centrală și de Est, precum și îngrijorările occidentale cu privire la ceea ce serviciile de informații americane spun că sunt pregătirile Rusiei pentru o posibilă nouă invazie a Ucrainei.

Miza este mare pentru toate părțile implicate. Rezultatul întâlnirilor, precum și modul în care președintele rus Vladimir Putin alege să le evalueze, ar putea avea consecințe enorme pentru viitorul Ucrainei, NATO și securitatea europeană, au declarat analiști occidentali.

Cele trei seturi separate de discuții, programate pentru perioada 9-13 ianuarie, se dersfășoară într-un punct culminant în relațiile post-Război Rece între Occident și Rusia; cea din urmă a folosit din ce în ce mai mult forța militară și pârghia energetică pentru a recupera o parte din influența geopolitică pe care a pierdut-o, odată cu prăbușirea Uniunii Sovietice, în urmă cu trei decenii.

Temeri privind escaladarea războiului din estul Ucrainei se aud din ce în ce mai des în cancelariile occidentale, în timp ce oficialii occidentali și ruși se întâlnesc la Geneva, la Bruxelles și apoi la Viena pentru a discuta, printre altele, cererile Rusiei pentru ceea ce aceasta numește “garanții de securitate” (unii analiști numesc aceste garanții drept o ofertă agresivă pentru recunoașterea unei sfere de influență a Rusiei), precum și ceea ce oficialii occidentali spun că sunt acțiuni destabilizatoare ale Moscovei pe o mare parte a continentului.

Rusia a adunat aproximativ 100.000 de trupe pregătite pentru luptă la nord și est de granița cu Ucraina și în Crimeea, Peninsulă pe care Moscova a ocupat-o ilegal în anul 2014; Moscova susține, de asemenea, separatiștii din estul regiunii Donbas, unde un conflict armat cu Kievul inițiat în același an a ucis peste 13.000 de persoane.

Eforturile Kievului de a evada din orbita Moscovei, de a evita orice altă agresiune rusă și de a se putea alătura NATO în viitor, sunt chestiuni care vor fi în centrul discuțiilor, cel puțin în plan informal.

Kremlinul a numit aderarea la NATO pentru Ucraina o "linie roșie". Una dintre principalele cerințe stabilite în acordurile propuse cu Statele Unite și NATO luna trecută a fost un angajament obligatoriu de neaderare a Ucrainei la NATO, angajament despre care se anticipează că alianța occidentală nu îl va lua niciodată.

John Herbst, ambasadorul SUA în Ucraina în perioada 2003-2006 și acum analist la Consiliul Atlantic (cu sediul la Washington), a declarat că el crede că acumularea rusă de la frontiera cu Ucraina reprezintă o nouă încercare de a "intimida Statele Unite, Germania și Ucraina să facă concesii" în timpul discuțiilor.

Oficialii americani și NATO au spus că unele dintre cererile Rusiei (cum ar fi interzicerea extinderii NATO și retragerea infrastructurii NATO din Europa Centrală și de Est) sunt de neacceptat și că Rusia însăși știe acest lucru.