Șeful NATO: Nu va avea loc nici un compromis cu privire la principii

Șeful NATO: Nu va avea loc nici un compromis cu privire la principii

Alexandru-Marian Crenganiș

 

 

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a promis să se angajeze "cu bună credință și pe fond" în discuțiile cu Rusia care vor avea loc în cadrul Consiliului Rusia-NATO, dar a declarat că Alianța nu va face compromisuri în ceea ce privește principiile de bază, inclusiv dreptul națiunilor de a decide dacă doresc să adere la Alianță.

Stoltenberg a vorbit recent într-o conferință de presă, la Bruxelles, după o videoconferință a miniștrilor de externe ai NATO, afirmând că reuniunea a subliniat că "orice nouă agresiune împotriva Ucrainei ar avea consecințe semnificative și ar genera un preț mare pentru Rusia".

El a părut să respingă o cerere-cheie a Rusiei privind extinderea NATO. „Nu vom face compromisuri cu privire la principiile de bază, inclusiv dreptul fiecărei națiuni de a-și decide propria cale, inclusiv cu privire la ce fel de aranjamente de securitate vrea să realizeze”, a spus Stoltenberg reporterilor.

Stoltenberg a spus, de asemenea, că recenta consolidare militară rusă în apropierea Ucrainei continuă. "Vedem unități blindate, vedem artilerie, vedem trupe gata de luptă, vedem echipamente de război electronic și vedem o mulțime de capabilități militare diferite", a afirmat acesta.

Consolidarea respectivă, combinată cu cerințele de securitate ale Rusiei și istoricul său militar și ofensiv în Ucraina și Georgia, „trimite un mesaj că există un risc real pentru un nou conflict armat în Europa”, a spus Stoltenberg.

Misiunea SUA la NATO a declarat anterior că cei 30 de membri ai NATO au fost uniți împotriva acțiunii militare ruse în Ucraina. "Înaintea viitorului Consiliu NATO-Rusia, ei au subliniat necesitatea diplomației, a dialogului și a detensionării", a declarat misiunea diplomatică americană pe Twitter.

Ministrul leton de Externe, Edgars Rinkevics, a reiterat comentariile misiunii americane, afirmând pe Twitter că alianța este "pregătită să se angajeze în dialog cu Rusia, dar nu în detrimentul valorilor sau principiilor noastre cheie".

Miniștrii de externe ai țărilor membre NATO au organizat videoconferința respectivă pe fondul avertismentelor occidentale cu privire la zecile de mii de militari ruși adunați în apropierea graniței; în același timp, președintele rus Vladimir Putin cere garanții că NATO nu va permite Kievului să adere la alianța militară transatlantică.

Ucraina, care duce un război cu separatiștii susținuți de Rusia în estul său de când Rusia a invadat și anexat Crimeea în 2014, și-a afirmat în mod repetat obiectivul strategic și de politică externă al aderării la NATO, mai ales că Alianța a promis o eventuală aderare deplină a Ucrainei încă în 2008, la București.

Moscova a răspuns acuzând Statele Unite că destabilizează Marea Neagră și alte regiuni din apropiere și afirmând că mișcările sale de trupe sunt o chestiune internă.

Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a vorbit recent cu ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, despre "reducerea riscurilor în apropierea granițelor Ucrainei", potrivit Pentagonului.

Reuniunea miniștrilor de externe ai NATO a fost prima dintr-un val de discuții la nivel înalt care au implicat NATO, înalți oficiali americani și ruși și Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE), în preambulul consultărilor acestora cu Rusia.