SUA critică partidul de guvernământ din Georgia

SUA critică partidul de guvernământ din Georgia

Alexandru Crenganiș

 

Statele Unite au criticat dur partidul de guvernământ al Georgiei, Georgian Dream, pentru că recent a grăbit legislația despre care Washingtonul spune că "a subminat" responsabilitatea guvernamentală, independența judecătorilor și încrederea generală în sistemul judiciar.

„Nu a fost oferit publicului nici un motiv credibil pentru care aceste acțiuni au trebuit să fie luate în grabă, fără consultări adecvate”, a declarat Ambasada SUA la Tbilisi într-o declarație formulată recent. "Lipsa unei discuții sau analize transparente a amendamentelor este deosebit de îngrijorătoare", a adăugat misiunea diplomatică americană.

Pe 30 decembrie 2021, parlamentul condus de Georgian Dream a votat pentru dizolvarea Serviciului Inspectorului de Stat, o agenție independentă responsabilă cu monitorizarea protecției datelor cu caracter personal și a abuzului de putere, în ciuda preocupărilor locale și internaționale potrivit cărora mișcarea respectivă este motivată politic.

Conform noului proiect de lege, vor fi create două noi organisme separate însărcinate cu monitorizarea confidențialității datelor și investigarea abuzului de putere de către funcționari.

Liderul Georgian Dream, Irakli Kobakhidze, a respins criticile ca fiind "nedrepte" și a declarat că astfel de declarații subminează "încrederea" georgienilor în partenerii occidentali ai Caucazului de Sud.

Dar, în declarația sa, Ambasada SUA a declarat că măsura "a subminat responsabilitatea guvernului". De asemenea, partidul de guvernământ "a subminat independența judecătorilor individuali prin modificarea Legii privind instanțele comune și a subminat încrederea în sistemul judiciar prin numirea unui alt judecător al Curții Supreme printr-un proces de selecție defectuos".

"Instituțiile democratice puternice și aderarea la statul de drept sunt cele mai bune apărări ale Georgiei împotriva agresiunii ruse", a declarat Ambasada, referindu-se la sprijinul Moscovei pentru separatiștii din regiunile separatiste ale Georgiei, Abhazia și Osetia de Sud.

Ambasada a avertizat, de asemenea, că "măsurile care slăbesc instituțiile democratice, cum ar fi sistemul judiciar sau agențiile independente de supraveghere, dăunează aspirațiilor Georgiei de aderare la NATO și Uniunea Europeană și subminează libertățile fundamentale care stau la baza culturii și societății georgiene".

Dar Kobakhidze a susținut că misiunea diplomatică a făcut "greșeli factuale". "Avem 30 de ani de colaborare de mare succes cu partenerii noștri. De foarte multe ori luăm sfaturi de la ei și le luăm în considerare. Dar există, din păcate, astfel de cazuri excepționale când auzim evaluări nedrepte și incorecte", potrivit liderului Georgian Dream.

Ambasadorul SUA Kelly Degnan a cerut anterior parlamentului Georgiei să întrerupă ceea ce ea a numit „un proces ciudat care trece printr-o legislație în grabă, atunci când nu este nevoie să se grăbească”, iar parlamentarii să conducă consultări transparente cu toate părțile interesate.