Serghei Lavrov despre “liniile roșii” ale Moscovei

Serghei Lavrov despre “liniile roșii” ale Moscovei

La 14 ianuarie a.c. a avut loc o conferință de presă a ministrului rus de externe Serghei Lavrov, pe tema politicii externe a Federației Ruse în anul 2021.

Principalele declarații ale oficialului rus:

Propunerile Federației Ruse privind garanțiile de securitate, discutate recent cu SUA, NATO și OSCE, nu reprezintă un menu la alegere, ci un pachet de acorduri. Partea rusă așteaptă în continuare ca acestor propuneri să li se răspundă, de către parteneri, “în următoarele săptămâni”, în continuarea consultărilor recent încheiate: “Am avertizat partenerii noștri, în special pe americani, că aceste propuneri nu sunt un menu, ci un pachet de propuneri pe tema libertății de alegere a alianțelor. Nu se poate consolida securitatea unuia în detrimentul celuilalt. Am propus aceste documente pentru ca îngrijorarea noastră principală, cea privind neextinderea NATO, să devină obligație juridică”.

Vestul a promis că în următoarea săptămână va oferi părții ruse răspunsuri scrise la propunerile și la draful de acorduri cu SUA și cu NATO: Moscova are nevoie de răspunsuri la fiecare parte a propunerilor transmise partenerilor, iar de aceste răspunsuri vor depinde activitatea în continuare a părții ruse și perspectivele de reluare a negocierilor. Moscova dorește stoparea colaborării militare a NATO cu țările ex-sovietice, necrearea de baze militare pe teritoriul acestora, limitarea amplasării unor mijloace de atac în apropierea granițelor ruse, garanții privind neextinderea spre est a NATO și evacuarea din Europa a armamentului nuclear american.

Propunerile noastre vizează reducerea confruntării militare, detensionarea situației generale din Europa, mai ales că în Occident se întâmplă exact invers: NATO își consolidează forțele terestre și de aviație în teritorii adiacente Ucrainei, amploarea și numărul de exerciții în Marea Neagră au crescut de multe ori în ultimul timp etc. Țările occidentale creează baze militare în țările baltice și în nordul Europei, precum și în Marea Neagră și Marea de Azov, sfătuind în același timp Rusia să-și „trimită trupele în cazarmă”.

Așteptăm un răspuns scris la propunerile noastre, avem motive să credem că partenerii noștri au înțeles necesitatea de a face acest lucru rapid, concret, pe hârtie și au înțeles că nu vom aștepta la infinit. Declarațiile părții americane despre necesitatea consultărilor cu aliații sunt doar o scuză care nu va fi acceptată.  

Alianța „atrage artificial” în rândurile sale Ucraina și țările scandinave - Finlanda și Suedia. Răspunsul Rusiei în cazul în care SUA refuză să garanteze neextinderea NATO poate fi foarte diferit... Rusia va lua în considerare și interesele stabilității globale în contextul analizării oportunității extinderii prezenței sale militare în alte țări.

Occidentul a mers prea departe”, iar „răbdarea noastră se apropie de sfârșit”. Principalele linii roșii în relația cu țările vestice sunt amplasarea de trupe suplimentare NATO în apropierea granițelor Federației Ruse, cu pretextul unei presupuse operațiuni militare ruse împotriva Ucrainei, precum și crearea de baze americane sau NATO în Marea de Azov. NATO ar putea începe chiar în următoarele luni consolidarea forțelor în apropierea granițelor ruse cu pretextul unei agresiuni ruse în Ucraina: „Avem motive să credem că acele declarații zgomotoase care se aud acum din Occident potrivit cărora, dacă Rusia nu se va supune cerințelor Occidentului cu privire la modul de a trata trupele proprii pe teritoriul propriu, ceea ce este absurd în sine, atunci în următoarele două sau trei luni Occidentul va intensifica activitatea forțelor de reacție rapidă, a forțelor de operațiuni speciale ale NATO din jurul granițelor noastre”. O a doua linie roșie o reprezintă crearea unei baze militare americane în Marea de Azov: „Acest lucru este de asemenea inacceptabil pentru noi, deoarece desfășurarea unor armamente ofensive pe teritoriul vecinilor noștri, în acest caz Ucraina, va reprezenta o amenințare pentru Federația Rusă și totodată o altă linie roșie”.

În Ucraina se află acum sute de militari americani și britanici, iar livrarea de armamente, de către Vest, către Ucraina stimulează Kievul să treacă la metode de forță în ceea ce privește soluționarea conflictului din Donbas. "Occidentul, când atragem atenția asupra acestui lucru, ne spune întotdeauna că aceștia sunt instructori, ei nu participă la ostilități. Îmi amintesc foarte bine o imagine de televiziune în timpul războiului din Georgia, în august 2008, când instructori în uniformă de ofițeri din armata americană (atât albi, cât și afro-americani) îi instruiau practic pe georgieni cum să încarce armamente antitanc și altele asemănătoare. Nu vreau să se întâmple asta din nou, de această dată în Ucraina. Pentru că asta (n.n. participarea unor instructori vestici în conflictul din Donbas) va însemna depășirea tuturor liniilor roșii posibile și ar putea însemna o posibilă înfruntare directă între cetățeni ruși și militari NATO".

Rusia nu va „chema” Kazahstanul să se alăture Uniunii Statale Rusia-Belarus: “avem o procedură clară privind aderarea la Alianță. Vom analiza în mod constructiv orice solicitare de acest fel. O astfel de metodă (n.n. chemarea la aderarea în NATO) folosesc colegii noștri vestici. Cum fac acum cu NATO. Nu este metoda noastră”.

Nu excludem sancțiuni ale Vestului din cauza operațiunii Asociației Tratatului de Securitate Colectivă în Kazahstan: “colegii noștri vestici sunt capabili de orice”.