Am rămas fără răbdare”: Lavrov cere ca Occidentul să răspundă rapid cererilor Kremlinului

Am rămas fără răbdare”: Lavrov cere ca Occidentul să răspundă rapid cererilor Kremlinului

Alexandru Crenganiș

 

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a declarat recent că Moscova "a rămas fără răbdare" cu Occidentul și așteaptă un răspuns scris la solicitările sale de garanții de securitate, în termen de o săptămână, după ce discuțiile diplomatice cu NATO și Statele Unite nu au adus progrese în această privință, pe fondul acumulării de trupe ruse la granița cu Ucraina.

Diplomații ruși au evaluări negative privind recent încheiata săptămână de diplomație la nivel înalt”, care a inclus discuții bilaterale între Washington și Moscova, precum și runde separate de discuții ale Rusiei cu NATO și Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE), pe fondul îngrijorărilor occidentale că acumularea militară a Rusiei la granița Ucrainei ar putea reprezenta un preludiu al unei invazii.

Vorbind la conferința sa anuală de presă privind politica externă din 14 ianuarie a.c., Lavrov a declarat că Kremlinul nu va aștepta la nesfârșit răspunsul occidental la solicitările Moscovei ca NATO să nu se extindă spre Est și nici să disloce forțe în Ucraina și în alte state ex-sovietice, solicitări despre care Kremlinul a spus că sunt esențiale pentru eforturile diplomatice de a dezamorsa tensiunile în creștere asupra Ucrainei. "Am rămas fără răbdare", a declarat Lavrov la conferința de presă.

Lavrov a declarat, de asemenea, că Rusia dorește ca impasul actual privind securitatea în Europa să fie rezolvat cu respect reciproc și un echilibru de interese, dar a avertizat că va lua în considerare diverse opțiuni pentru a răspunde dacă Occidentul va impulsiona propunerile de securitate ale Rusiei.

Washingtonul și aliații săi au respins ferm cererea Moscovei privind acordarea de garanții de securitate care să împiedice extinderea NATO și au avertizat cu privire la „consecințe masive” dacă Rusia își reînnoiește agresiunea împotriva Ucrainei. Oficialii americani au considerat retorica combativă a Rusiei și acumularea a aproximativ 100.000 de soldați în apropierea Ucrainei drept o tactică de presiune și au transmis că Statele Unite, deși sunt deschise dialogului, nu se vor supune niciodată șantajului și nu vor permite ca astfel de amenințări să fie recompensate”.

Oficialii NATO au afirmat, de asemenea, în mod clar că Alianța nu va face compromisuri cu privire la principiile de bază, inclusiv dreptul națiunilor suverane de a decide din ce tipuri de aranjamente de securitate doresc să facă parte.

Ambasadorul SUA la NATO, Julianne Smith, a declarat că nici un membru al Alianței nu este dispus să se modifice politica ușilor deschise a NATO, reiterând totodată angajamentul față de un dialog reciproc semnificativ cu Rusia.

Casa Albă a declarat totodată că amenințarea unei invazii ruse în Ucraina rămâne ridicată, iar Statele Unite vor face publice în perioada următoare informații care sugerează că Rusia ar putea încerca să inventeze un pretext pentru a justifica o intervenție militară în Ucraina.