Armenia și Turcia, prima rundă de discuții cu privire la normalizarea legăturilor

Armenia și Turcia, prima rundă de discuții cu privire la normalizarea legăturilor

Alexandru Crenganiș

 

Reprezentanții Armeniei și Turciei au convenit să continue negocierile, după o primă rundă de discuții (care a avut loc la Moscova, pe 14 ianuarie), menită să normalizeze relațiile bilaterale armeano-turce, după mulți ani de animozitate și tensiuni.

Ruben Rubinian, vicepreședintele parlamentului armean, și Serdar Kilic, fost ambasador turc în Statele Unite, au convenit în cadrul reuniunii lor din capitala rusă că Turcia și Armenia ar trebui să lucreze pentru a reglementa legăturile "prin dialog" și fără condiții prealabile, a anunțat Ministerul armean de Externe.

"Data și locul celei de-a doua întâlniri vor fi stabilite prin canale diplomatice", a precizat ministerul.

În cadrul discuțiilor, Ministerul armean de Externe a declarat că se așteaptă ca negocierile să ducă la restabilirea relațiilor diplomatice cu Turcia, precum și la deschiderea graniței dintre cele două țări.

Luna trecută, Armenia a ridicat interdicția de a importa bunuri turcești, iar Turcia a anunțat că vor fi permise zboruri charter către Armenia.

Relațiile dintre Armenia și Turcia s-au complicat din punct de vedere istoric în urma uciderilor armenilor din 1915 de către otomani.

Dar războiul dintre separatiștii armeni și Azerbaidjan din cauza regiunii disputate Nagorno-Karabah, în contextul destrămării Uniunii Sovietice din 1991, a atenuat orice potențial pozitiv pentru relațiile bilaterale dintre Ankara și Erevan. Victoria Armeniei a determinat Turcia să sigileze granița în 1993, în sprijinul aliaților săi turci din Baku.

   Dinamica regională s-a schimbat atunci când Armenia și Azerbaidjan s-au luptat într-un conflict de șase săptămâni, în anul 2020, pentru regiunea Nagorno-Karabah (regiune care s-a aflat sub control etnic armean de aproape trei decenii).

Turcia, țară membră NATO, a sprijinit Azerbaidjanul în războiul respectiv, care s-a încheiat cu o încetare a focului intermediată de Rusia în noiembrie 2020, soluție care a permis Azerbaidjanului să recâștige controlul asupra unor părți din Nagorno-Karabah și asupra teritoriului înconjurător, cu trupe de menținere a păcii rusești pe teren.