SUA acuză Rusia că pregătește o operațiune „sub steag fals” în Ucraina

SUA acuză Rusia că pregătește o operațiune „sub steag fals” în Ucraina

Alexandru-Marian Crenganiș

 

Casa Albă a acuzat Rusia că a trimis sabotori în estul Ucrainei pentru a organiza un incident care ar putea oferi un pretext pentru o invazie dacă solicitările de securitate ale Moscovei nu vor fi îndeplinite de către Occident.

Purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Jen Psaki, a declarat reporterilor că serviciile de informații americane indică faptul că Rusia „a prepoziționat un grup de agenți să conducă o operațiune “sub steag fals” în Ucraina. Agenții sunt instruiți în războiul urban și folosesc explozibili pentru a efectua acte de sabotaj”.

Comentariile respective vin după o săptămână de discuții cu miză mare la Geneva, Bruxelles și Viena între oficiali americani și europeni cu diplomați ruși care au cerut, în esență, o reorganizare la scară largă a structurii de securitate a Europei.

Rusia a dislocat aproape 100.000 de militari în zone de-a lungul granițelor Ucrainei, determinând oficialii serviciilor de informații occidentale să avertizeze că Moscova ar putea fi pregătită să efectueze o nouă invazie a Ucrainei.

"Serviciile noastre de informații indică, de asemenea, că actorii de influență ruși încep deja să fabrice provocări ucrainene în mass-media de stat și pe rețelele de socializare pentru a justifica o intervenție rusă și pentru a semăna divizarea în Ucraina", a declarat Psaki.

"Armata rusă intenționează să înceapă aceste activități cu câteva săptămâni înainte de o invazie militară, care ar putea începe între mijlocul lunii ianuarie și mijlocul lunii februarie", a adăugat aceasta.

La Moscova, evaluarea serviciilor de informații americane, care a fost anunțată anterior de oficiali americani anonimi, a fost luată în derâdere. "Până acum, toate aceste declarații au fost nefondate și nu au fost confirmate de nimic", a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, citat de agențiile de presă de stat.

În timp ce Statele Unite și aliații săi occidentali au tras un semnal de alarmă cu privire la o acumulare masivă de trupe ruse în apropierea Ucrainei, Rusia a cerut garanții scrise că alianța militară NATO nu va admite, printre alte cereri, foste state sovietice precum Ucraina.

Washingtonul și aliații săi din NATO au purtat mai multe runde de discuții cu Rusia în încercarea de a dezamorsa situația, dar, exprimându-și deschiderea față de dialog, au precizat clar că politica NATO privind porțile deschise pentru statele suverane nu este negociabilă.

Moscova, care a negat că intenționează să invadeze Ucraina, a declarat că nu poate aștepta la nesfârșit un răspuns scris al Occidentului la solicitările sale de securitate.

Anterior, un oficial american care a discutat despre presupusa operațiune "sub steag fals" a declarat că serviciile de informații americane se bazează pe comunicații interceptate și monitorizări în teren ale mișcărilor de persoane.