OSCE: Atmosferă tensionată și fără rezultate concrete cu privire la criza Rusia-Ucraina

OSCE:  Atmosferă tensionată și fără rezultate concrete cu privire la criza Rusia-Ucraina

Alexandru Crenganiș

 

O a treia rundă de discuții, care a avut loc recent în cadrul Consiliului permanent al Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE), rundă menită să dezamorseze tensiunile legate de consolidarea trupelor rusești în apropierea graniței cu Ucraina, s-a încheiat fără nicio concluzie.

„Se pare că riscul de război în zona OSCE este acum mai mare decât oricând în ultimii 30 de ani”, a declarat ministrul polonez de externe Zbigniew Rau, la ceremonia de lansare a președinției țării sale de un an a organizației de securitate. "De câteva săptămâni ne confruntăm cu perspectiva unei escaladări militare majore în Europa de Est", a declarat acesta.

Președintele rus Vladimir Putin a cerut la finalul anului trecut o serie de garanții de securitate în Europa, inclusiv neacceptarea de către NATO a noi membri, precum Ucraina și Georgia, precum și limitări ale desfășurării trupelor NATO în țările din Europa de Est membre ale alianței.

Oficialii occidentali spun că retorica combativă a Rusiei și comasarea a aproximativ 100.000 de soldați în apropierea Ucrainei constituie o încercare de a face presiuni asupra Statelor Unite și a aliaților europeni pentru a accepta propunerile Kremlinului.

Moscova insistă că desfășurarea sa militară ar reprezenta un răspuns la ceea ce consideră “prezența tot mai mare a NATO în sfera sa de influență” și neagă planurile de a invada Ucraina.

„În timp ce ne pregătim pentru un dialog deschis cu privire la modul de consolidare a securității în beneficiul tuturor, trebuie să respingem cu hotărâre șantajul și să nu permitem niciodată să fie recompensate agresiunile și amenințările”, a declarat ambasadorul SUA Michael Carpenter la întâlnirea OSCE.

În schimb, Alexander Lukașevici, reprezentantul Rusiei la OSCE, a întărit poziția din ce în ce mai dură a Moscovei cu privire la cererea de garanții de securitate din partea Occidentului și a declarat că țara sa va lua măsuri clare dacă cererile sale nu vor fi luate în serios și răspunsul nu va veni într-un interval rezonabil de timp. „Rusia este o țară iubitoare de pace. Dar nu avem nevoie de pace cu orice preț. Necesitatea de a obține aceste garanții de securitate oficializate legal este pentru noi una necondiționată”, a declarat ambasadorul rus la OSCE.

Observatorii OSCE monitorizează conflictul din estul Ucrainei, unde un război de aproape opt ani între separatiștii susținuți de Rusia și forțele guvernamentale a ucis până în prezent peste 13.200 de persoane.

Informând reporterii cu privire la rezultatele discuțiilor respective, consilierul american pentru securitate națională Jake Sullivan a declarat că Statele Unite nu au stabilit dacă Rusia a luat decizia politică de a invada în continuare Ucraina și că există încă speranțe pentru a face diplomația să prevaleze. "Suntem pregătiți să facem progrese la masa negocierilor... și totodată suntem pregătiți să luăm măsurile necesare și adecvate pentru a ne apăra aliații, pentru a ne sprijini partenerii și pentru a răspunde ferm la orice agresiune care ar putea avea loc", a declarat Sullivan.