SUA oferă sprijin după ce Ucraina a fost lovită de un atac cibernetic masiv

SUA oferă sprijin după ce Ucraina a fost lovită de un atac cibernetic masiv

Alexandru Crenganiș

 

Statele Unite s-au oferit să ofere Ucrainei „orice ajutor de care are nevoie pentru a se recupera” după atacul cibernetic masiv despre care Kievul a spus că pare să aibă legături cu grupuri de hackeri asociate cu serviciile ruse de informații.

Atacul cibernetic respectiv, care a vizat mai multe site-uri guvernamentale ucrainene și care a avut loc la 14 ianuarie a.c., a venit pe fondul tensiunilor sporite dintre Occident și Rusia, care a masat recent trupe și echipamente militare în apropierea graniței cu Ucraina.

Informația privind acest atac a fost raportată pentru prima dată la 14 ianuarie a.c. de către Ministerul Educației și Științei din Ucraina, pe pagina sa de Facebook. Kievul a declarat ulterior că atacul cybernetic nu a schimbat conținutul niciunuia dintre site-urile web guvernamentale vizate și că nu au fost sustrase date personale.

Serviciul de Securitate al Ucrainei a declarat totodată că ancheta sa penală a scos la iveală unele semne ale implicării "grupurilor de hackeri asociate cu serviciile speciale ale Federației Ruse".

Ministerul ucrainean al Culturii și Politicii Informaționale a declarat anterior că "datele inițiale" indicau că atacul își are originea în Rusia. Ministerul a adăugat că experții săi au sugerat că atacul ar putea fi legat de eșecul discuțiilor recente dintre Washington și Moscova privind acumularea de trupe a Rusiei, precum și de solicitările Kremlinului ca NATO să nu admită niciun stat ex-sovietic, precum Ucraina.

Președintele american Joe Biden a fost informat cu privire la incident, a declarat pe 14 ianuarie un purtător de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al Casei Albe. "Vom oferi Ucrainei tot sprijinul de care are nevoie pentru a se redresa după acest atac", a declarat purtătorul de cuvânt al Casei Albe.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, "a condamnat ferm" atacul și a declarat că experții cibernetici din țările membre fac schimb de informații și "sprijină autoritățile ucrainene de pe teren".

Josep Borrell, cel mai înalt diplomat al Uniunii Europene, a condamnat, de asemenea, atacul.

Guvernul Ucrainei a transmis că o serie de alte site-uri de stat au fost suspendate pentru a se preveni răspândirea atacului, deși majoritatea resurselor de stat afectate au fost deja restaurate.

În timpul atacului cibernetic, pe site-ul Ministerului ucrainean de Externe a apărut un mesaj scris în ucraineană, rusă și poloneză, prin care ucrainenii sunt avertizați să "se teamă și să se aștepte la ce este mai rău".

Pe unele dintre site-uri a apărut un text în aceleași trei limbi care preciza că toate datele ucrainenilor încărcate în rețea au devenit publice.

"Vom mobiliza toate resursele noastre pentru a ajuta Ucraina să abordeze acest atac cibernetic. Din păcate, știam că s-ar putea întâmpla un atac de acest gen", a declarat Borrell reporterilor la o întâlnire a miniștrilor de externe ai UE în orașul port Brest, din vestul Franței. "Este greu de spus [cine este în spatele lui]. Nu pot da vina pe nimeni, deoarece nu am dovezi, dar ne putem imagina", a declarat oficialul ucrainean.