Secretarul Trezoreriei SUA face apel la China să folosească relația specială cu Rusia pentru a ajuta la încetarea războiului

Secretarul Trezoreriei SUA face apel la China să folosească relația specială cu Rusia pentru a ajuta la încetarea războiului

Alexandru Crenganiș

 

 

Secretarul Trezoreriei SUA, Janet Yellen, a făcut apel la China pentru a ajuta la încetarea războiului Rusiei în Ucraina și a avertizat împotriva oricăror încercări de subminare a sancțiunilor împotriva Moscovei.

Într-un discurs ținut la Washington pe 13 aprilie, Yellen a declarat că speră ca Beijingul să facă ceva pozitiv din "relația specială" recent afirmată cu Rusia pentru a ajuta la încheierea războiului și a precizat totodată că poziția Beijingului în lume va avea de suferit dacă nu va reuși să facă acest lucru.

"Atitudinea lumii față de China și dorința sa de a îmbrățișa continuarea integrării economice ar putea fi afectate de reacția Chinei la apelul nostru de a lua măsuri ferme împotriva Rusiei", a declarat Yellen în discursul său în fața Consiliului Atlantic, un think tank american nepartizan.

Yellen a subliniat, de asemenea, că administrația Biden este hotărâtă în angajamentul său de a trage Rusia la răspundere pentru "comportamentul său îngrozitor" și pentru încălcările dreptului internațional, avertizând că cei care încearcă să submineze sancțiunile occidentale se vor confrunta cu ample consecințe.

"Coaliția unificată nu va fi indiferentă la acțiunile care subminează sancțiunile pe care le-am instituit", a declarat secretarul Trezoreriei americane, adăugând că experții din întreaga lume "gândesc noi căi de a viza, monitoriza și aplica sancțiuni Rusiei".

Abordarea multilaterală a lui Biden a permis Grupului celor Șapte (G7) să impună costuri semnificative Rusiei, a declarat Yellen, precizând că țările G7 au acționat în numele unei ordini globale bazate pe reguli, care protejează pacea și prosperitatea.

Până când președintele rus Vladimir Putin își va încheia "războiul său atroce", administrația Biden va colabora cu partenerii săi pentru a împinge Rusia mai departe spre izolarea economică, financiară și strategică. "Kremlinul va fi forțat să aleagă între a-și susține economia și a finanța continuarea războiului brutal al lui Putin", a declarat Yellen.

Discursul lui Yellen vine în contextul în care Washingtonul și aliații săi încearcă să facă presiuni asupra Indiei, Chinei și a altor țări pentru a adopta o poziție clară împotriva Rusiei.

Președintele Joe Biden a avertizat recent India, care nu a impus sancțiuni Moscovei, că achiziționarea suplimentară de petrol de la Rusia nu este în interesul Indiei și ar putea împiedica răspunsul SUA la războiul din Ucraina.

Secretarul Trezoreriei SUA a recunoscut, de asemenea, că războiul a provocat o creștere a prețurilor la alimente, energie și unele metale, alimentând presiunile inflaționiste.