Putin acuză băncile occidentale că nu plătesc gazul rusesc în ruble

Putin acuză băncile occidentale că nu plătesc gazul rusesc în ruble

Alexandru Crenganiș

 

 

Președintele rus Vladimir Putin a acuzat băncile occidentale că nu au efectuat plătile curente pentru livrările de gaze rusești, cerând totodată statelor membre ale Uniunii Europene și altor țări să plătească pentru gazul rusesc în ruble.

Vorbind la o întâlnire privind situația actuală din sectorul de petrol și gaze al țării, reuniune care a avut loc la Moscova la 14 aprilie, Putin a dat vina pe partenerii occidentali pentru ceea ce el a numit "neîndeplinirea obligațiilor privind livrările la export de resurse energetice rusești". "Băncile din aceste state extrem de neprietenoase rețin transferul plăților", a declarat Putin.

Luna trecută, Putin a cerut națiunilor UE să plătească pentru aprovizionarea cu gaze în ruble, în timp ce sancțiunile internaționale paralizante impuse Rusiei din cauza invadării Ucrainei au început să lovească puternic asupra economiei Rusiei, în special asupra monedei țării.

Mișcarea Kremlinului obligă, teoretic, națiunile europene care au impus sancțiuni Rusiei, împreună cu Marea Britanie, Canada, Japonia, Elveția, Ucraina și Statele Unite, să cumpere ruble la ratele fixate de Banca Centrală a Rusiei pentru a plăti gazul natural rusesc. Măsura ar întări rubla prin creșterea cererii pentru aceasta.

În comentariile sale din 14 aprilie, Putin a avertizat, de asemenea, că Moscova va lua măsuri ca răspuns la o posibilă decizie privind impunerea unui embargo asupra petrolului și gazelor din Rusia. "Consecințele unei astfel de mișcări pot fi foarte dureroase, mai ales pentru inițiatorii unei astfel de politici", a spus Putin.

Putin a subliniat importanța construirii de noi conducte pentru a transporta energie din Siberia în alte părți ale lumii decât Europa. "Creșterea capacității de transport al petrolului în porturile arctice și din Orientul Îndepărtat este, de asemenea, un obiectiv foarte important pentru noi", a declarat Putin.

Între timp, Comisia Europeană a declarat într-o notă internă din 14 aprilie că plata gazului rusesc în ruble de către statele membre UE ar slăbi dramatic regimul de sancțiuni al Uniunii Europene împotriva Moscovei.