Miniștrii de Externe armeni și azeri au convenit asupra structurii Comisiei de demarcare a frontierei

Miniștrii de Externe armeni și azeri au convenit asupra structurii Comisiei de demarcare a frontierei

Alexandru Crenganiș

 

 

Ministrul armean de externe Ararat Mirzoian și ministrul azer de externe Ceyhun Bayramov au convenit recent asupra structurii unei comisii privind delimitarea graniței dintre cele două țări din Caucazul de Sud, pe fondul tensiunilor puternice legate de regiunea separatistă Nagorno-Karabah.

Miniștrii au discutat, de asemenea, mai multe modalități prin care comisia să se întâlnească și au abordat problemele de securitate în zonele din apropierea frontierei, precum și pregătirile pentru un tratat de pace între țările lor.

La începutul acestei luni, președintele azer Ilham Aliyev și prim-ministrul armean Nikol Pashinian au convenit să înceapă elaborarea unui tratat bilateral de pace pentru a soluționa conflictul din jurul Nagorno-Karabahului și să înființeze o comisie comună privind demarcarea frontierei comune a acestora în timpul discuțiilor de la Bruxelles găzduite de președintele Consiliului European, Charles Michel.

Baku dorește ca acordul de pace să se bazeze pe cinci elemente, inclusiv o recunoaștere reciprocă a integrității teritoriale. Pashinian a declarat public că elementele sunt acceptabile pentru Erevan în principiu, alimentând afirmațiile opoziției armene că este gata să recunoască suveranitatea azeră asupra Nagorno-Karabahului.

Baku a recâștigat controlul asupra unor părți din regiunea separatistă în războiul din 2020, precum și asupra a șapte districte adiacente care se aflau sub controlul forțelor etnice armene de la sfârșitul războiului separatist din 1994. Aproximativ 2.000 de militari ruși au fost dislocați pentru a monitoriza actuala încetare a focului.

Regiunea Nagorno-Karabah, care se afla sub control etnic armean timp de aproape trei decenii, este recunoscută pe plan internațional ca parte a Azerbaidjanului.

Pe 24 aprilie, Serviciul de Stat al Grănicerilor din Azerbaidjan a declarat că trupele sale au împiedicat intrarea ilegală a unui grup de sabotori armeni pe teritoriul azer. Baku a acuzat Erevanul de ceea ce a numit "o încercare de a perturba" eforturile continue de încheiere a unui tratat de pace.