Putin amenință cu un atac fulgerător în cazul unei intervenții a unei țări terțe în războiul din Ucraina

Putin amenință cu un atac fulgerător în cazul unei intervenții a unei țări terțe în războiul din Ucraina

 

Alexandru Crenganiș

 

Președintele rus Vladimir Putin a avertizat recent asupra unor represalii fulgerătoare în cazul în care țări terțe ar intervi în Ucraina, în contextul în care liderii europeni au acuzat Rusia de "șantaj" din cauza reducerilor la aprovizionarea cu gaze.

Rusia a transmis Statelor Unite să nu mai trimită arme Ucrainei, afirmând că marile livrări de arme occidentale inflamează conflictul din Ucraina.

Adresându-se parlamentarilor ruși în cadrul unui eveniment care a avut loc recent la Sankt Petersburg, Putin a declarat că Occidentul vrea “să taie Rusia în bucăți” și, de asemenea, acesta a mai acuzat Occidentul că a împins Ucraina în conflictul cu Rusia.

"Dacă cineva intenționează să intervină din exterior în evenimentele în curs în Ucraina și să creeze amenințări strategice pentru Rusia care sunt inacceptabile pentru noi, ar trebui să știe că loviturile noastre de represalii vor fi fulgerătoare", a declarat Putin. "Avem toate instrumentele pentru asta, lucruri pe care nimeni altcineva nu se poate lăuda că le are acum. Și nu ne vom lăuda, le vom folosi dacă este necesar. Vreau ca toată lumea să știe asta".

Rusia folosește în ofensiva sa împotriva Ucrainei o parte din noua sa generație de rachete, descrise de Moscova ca fiind "invincibile", "hipersonice", cu rază de acțiune nelimitată sau invizibile pentru stațiile radar. Totodată, potrivit experților, o mare parte din tehnologia militară utilizată de Rusia în Ucraina este depășită/învechită.

Invazia Rusiei în Ucraina a început la 24 februarie, a transformat în ruină multe orașe și a forțat peste 5 milioane de oameni să fugă în străinătate. Țările occidentale au răspuns cu sancțiuni și arme pentru ca Ucraina să lupte împotriva Rusiei, în cadrul unui război care produce temeri mai largi în Occident privind eventuale noi faze de escaladare a acestuia.

Rusia numește intervenția sa o „operație specială” pentru a dezarma Ucraina și a o proteja de “fasciști”. Ucraina și Occidentul spun că acesta este un pretext fals pentru un război de agresiune neprovocat al președintelui Vladimir Putin.

În timp ce Rusia presează asaltul militar în estul și sudul Ucrainei, bătălia sa economică cu Occidentul amenință aprovizionarea cu gaze a Europei; totodată, sancțiunile euroatlantice lovesc puternic economia rusă, care se confruntă cu cea mai gravă criză a acesteia de la căderea Uniunii Sovietice, din anul 1991.

"Cu cât toată lumea din Europa recunoaște mai repede că nu poate depinde de Rusia pentru rațiuni comerciale, cu atât mai repede va fi posibil să se garanteze stabilitatea pe piețele europene", a declarat recent președintele ucrainean Volodimir Zelenski.