O victorie a majoritații de stânga la alegerile parlamentare din Franța este “foarte puțin probabilă”

O victorie a majoritații de stânga la alegerile parlamentare din Franța este  “foarte puțin probabilă”

Alexandru Crenganiș

 

Deși negocierile continuă cu privire la o potențială alianță între partidele de stânga din Franța înainte de alegerile legislative din iunie, perspectiva unei majorități de stânga în noul parlament rămâne îndepărtată, atât potrivit experților, cât și liderilor de stânga.

Recent, liderul comunist Fabien Roussel a recunoscut că negocierile dintre partidele de stânga "stagnează", deși a adăugat că o uniune pentru stânga franceză "este întotdeauna la îndemână".

După realegerea lui Emmanuel Macron în funcția de președinte, a devenit clar că partidul său centrist La République En Marche se va confrunta cu o provocare dură în alegerile parlamentare din 12 și 19 iunie din partea stângii, dar și din partea dreptei franceze – al cărei lider, de extrema dreaptă Marine Le Pen, a pierdut în fața lui Macron în turul doi al alegerilor prezidențiale.

Radicala de stânga La France Insoumise (France Unbowed) a recunoscut că formațiunile sale rivale de stânga resping ideea unei simple alianțe în jurul liderului partidului său, Jean-Luc Mélenchon, care s-a clasat pe locul al treilea în alegerile prezidențiale.

Mélenchon și-a schimbat avantajul și acum dorește să creeze "o federație sau o confederație" a partidelor de stânga, despre care afirmă că "fiecare are un grup parlamentar și, în același timp, un intergrup", potrivit rapoartelor publicate recent în ziarul de extremă stânga l'Humanité.

Mathilde Panot, deputat și figură centrală a partidului lui Mélenchon, a dorit, de asemenea, să-i liniștească pe potențialii parteneri, declarând că o alianță a stângii va fi o "nouă Uniune Populară", cu obiectivul de a "guverna împreună pentru a răsturna monarhia prezidențială în care trăim".   

Mélenchon nu ezită să recunoască public pretenția sa de a deveni următorul prim-ministru. Cu toate acestea, chiar dacă blocajele existente ar fi depășite și s-ar ajunge la un acord între formațiunile de stânga din Franța – ceea ce ar fi fără precedent – aceste planuri ar putea intra în conflict cu realitatea viitoarelor alegeri. "Să ne imaginăm că stânga singură ar putea avea o majoritate absolută, mi se pare foarte puțin probabil", a declarat Mathieu Gallard, director de cercetare la institutul de sondare Ipsos, chiar și într-un scenariu în care "un front anti-Macron prinde contur" și alegătorii de dreapta "votează pentru stânga pentru a bloca LREM [partidul lui Macron]", a declarat acesta recent pentru EURACTIV France.