Congresul SUA a aprobat o finanțare suplimentară de 30 de miliarde de dolari pentru a sprijini “Lupta pentru libertate” a Ucrainei

Congresul SUA a aprobat o finanțare suplimentară de 30 de miliarde de dolari pentru a sprijini “Lupta pentru libertate” a Ucrainei

Alexandru Crenganiș

 

Inițial, președintele american Joe Biden a cerut Congresului 33 de miliarde de dolari pentru a sprijini Ucraina, o mișcare care reprezintă o creștere spectaculoasă a finanțării americane pentru această țară în războiul său împotriva Rusiei. Congresul SUA a aprobat solicitarea președintelui american și a “plusat” cu 10 miliarde de dolari, ridicând la 40 de miliarde de dolari finanțarea suplimentară a Statelor Unite pentru Ucraina.

Biden a declarat că aceste cheltuieli sunt necesare "pentru a sprijini Ucraina în lupta sa pentru libertate". „Avem nevoie de acest proiect de lege... Trebuie să facem asta”, a spus el, vorbind cu reporterii de la Casa Albă. „Costul acestei lupte nu este ieftin – dar cedarea în fața agresiunii va fi mai costisitoare”.

Cererea include peste 20 de miliarde de dolari pentru arme, muniții și alte tipuri de asistență militară, precum și 8,5 miliarde de dolari în asistență economică directă pentru guvern și 3 miliarde de dolari în ajutor umanitar și de securitate alimentară. Suma reprezintă necesarul a ceea ce oficialii americani se așteaptă să reprezinte nevoile financiare de bază ale Ucrainei până în luna septembrie.

Biden a declarat că o mare parte din echipamentele militare anunțate de Statele Unite în ultimele două săptămâni, inclusiv drone, sisteme radar, muniție și obuziere, au ajuns deja în Ucraina. El a spus că în Ucraina există acum 10 sisteme anti-armură pentru fiecare tanc rusesc din țară.

Rusia a transmis Occidentului să nu mai trimită arme în Ucraina, afirmând că livrările mari de arme occidentale inflamează conflictul. "Dacă cineva intenționează să intervină în evenimentele în curs din exterior și să creeze amenințări strategice pentru Rusia care sunt inacceptabile pentru noi, ar trebui să știe că grevele noastre de represalii vor fi fulgerătoare", a declarat recent președintele rus Vladimir Putin parlamentarilor ruși, la Sankt Petersburg.

Biden caută, de asemenea, instrumente legale care să permită Statelor Unite să vândă activele confiscate de la oligarhii ruși (de la iahturi și elicoptere la imobiliare și artă) pentru a ajuta la plata efortului de război.

Statele Unite și aliații săi europeni au înghețat 30 de miliarde de dolari din active deținute de persoane bogate ce au legături cu președintele rus Vladimir Putin.

Biden a comentat, de asemenea, în termeni duri, decizia gigantului energetic de stat rus Gazprom de a întrerupe livrările de gaze către Polonia și Bulgaria. El a numit-o un exemplu în care Rusia încearcă să folosească energia ca armă și a promis că Statele Unite nu vor lăsa Rusia să folosească "șantajul gazelor" pentru a pune presiune pe aliații europeni și pentru a submina sancțiunile internaționale.