Fostul comandant al forțelor SUA și NATO din Europa: “Rusia este vulnerabilă, ca națiune, în acest moment”

Fostul comandant al forțelor SUA și NATO din Europa: “Rusia este vulnerabilă, ca națiune, în acest moment”

Alexandru Crenganiș

 

 

Curtis Michael Scaparrotti, fostul comandant al forțelor SUA și NATO din Europa, consideră că Rusia lui Vladimir Putin nu se află într-o ”poziție bună” după ce, timp de două luni, a încercat să învingă, fără a reuși, rezistența ucraineană.

Generalul în retragere al armatei americane a mai declarat, potrivit Radio Free Europe/Radio Liberty, că Vladimir Putin poate considera drept ”încheiată” imaginea sa de ”lider respectabil pe scena mondială”.

"Rusia este vulnerabilă, cred, ca națiune în acest moment", a declarat Scaparrotti pentru Serviciul Georgian al RFE/RL într-un interviu recent, "iar sancțiunile le-au afectat cu siguranță resursele naționale și economia".

Absolvent al West Point, Scaparrotti, în vârstă de 66 de ani, a comandat trupe în Irak, Afganistan, Africa și Bosnia-Herțegovina și a condus șefii de stat major comun ai SUA, pe lângă comandamentele sale transatlantice.

El a încurajat Kievul să evite graba în posibile negocieri de pace. "Cred că Ucraina nu ar trebui să accelereze negocierile până când nu se află într-o poziție de avantaj, una care să îi ofere poziția de a intra în negocieri cu convingerea că pot obține ceea ce este acceptabil pentru ei ca rezultat al acestui conflict", a spus Scaparrotti.

Răspunzând rapoartelor recente privind eforturile Turciei de a stabili o întâlnire între Putin și președintele ucrainean Volodimir Zelenskiy, negociatorul și consilierul prezidențial de la Kiev, Mykhaylo Podolyak, a declarat că încă nu s-a ajuns la un astfel de acord. Podolyak a declarat că "momentul unei întâlniri a președinților celor două țări și contextul întâlnirii nu au fost încă determinate", informează Reuters.

Scaparrotti a prezis o "bătălie măcinătoare și distructivă", dar a spus că angajamentul de forțe al Rusiei, progresul său limitat pe câmpul de luptă de până acum și răspunsul internațional se combină pentru a tempera prezumțiile potrivit cărora Rusia ar putea obține Victoria în acest război de uzură. "În mod normal, ați spune că [timpul este de partea] țării mai mari, cu resursele mai mari disponibile, adică Rusia. Dar Rusia și-a angajat o parte substanțială din forțele terestre în special în această campanie și nu s-a descurcat bine", a spus Scaparrotti, menționând că ucrainenii folosesc "sisteme asimetrice" eficiente de răspuns.

El a spus totodată că Rusia pare să reconstituie forțele care au fost respinse la Kiev și să reconstruiască logistica și comanda și controlul pe flancul actual din sud și de est.

Utilizarea limitată de către ruși a puterii de foc pentru a se pregăti pentru un atac total asupra estului Ucrainei, inclusiv în jurul locului în care separatiștii susținuți de Rusia au controlat zone de teritoriu timp de opt ani, invită la întrebări cu privire la următoarea parte a campaniei lor, a declarat acesta.