Premierul bulgar și principalul partid de guvernământ promit sprijin pentru livrarea de armamente în Ucraina

Premierul bulgar și principalul partid de guvernământ promit sprijin pentru livrarea de armamente în Ucraina

Alexandru Crenganiș

 

Principala alianță de guvernământ a Bulgariei a răspuns la întreruperea gazelor rusești renunțând la ezitarea care a împiedicat statul de la Marea Neagră să furnizeze ajutor militar Ucrainei. Aflat în vizită în Ucraina, prim-ministrul bulgar Kiril Petkov a declarat că ar fi „inuman să rămână neimplicat” pe măsură ce invazia Rusiei se dezvoltă pe teritoriul Ucrainei.

După ce Gazprom a suspendat livrările de gaze naturale către Bulgaria și Polonia pe fondul escaladării efectelor războiului, Petkov și alianța sa „Continuăm Schimbarea” au promis recent că toți cei 67 de parlamentari ai formațiunii vor susține asistența militară pentru Kiev, într-un vot așteptat a fi solicitat plenului Parlamentului bulgar în perioada următoare.

Furnizarea unui astfel de ajutor ar alinia Sofia mai strâns cu majoritatea aliaților săi din NATO (în afară de Ungaria), dar va adânci, de asemenea, o ruptură asupra Ucrainei și Rusiei cu președintele bulgar Rumen Radev, un general în retragere și comandant al forțelor aeriene care a sugerat că înarmarea oricăreia dintre părți nu face decât să prelungească luptele din Ucraina.

"Retorica pe care o auzim de câteva luni este «Nu acordați ajutor militar Ucrainei pentru ca pacea să vină mai devreme!»", a declarat Petkov în timpul unei vizite organizate la Kiev și în împrejurimi pentru a demonstra sprijinul Bulgariei pentru apărătorii ucraineni. "Dacă acesta este prețul păcii, dacă statul rus continuă să [atace] și nimeni nu are ocazia să se apere, atunci – vrem cu adevărat această pace?".

Petkov a declarat că „cercurile interne” din Bulgaria au instigat la divizare încă de la începutul războiului din Ucraina.

Rusia a suspendat recent livrările de gaze către Polonia și Bulgaria din cauza plăților denominate în ruble, pe fondul unor sancțiuni financiare internaționale masive care au rolul de a pedepsi Rusia pentru invazia neprovocată în Ucraina. Decizia respectivă a Moscovei de a solicita plata în ruble pentru exportul de combustibili fosili a reprezentat cea mai importantă acțiune a lui Putin în războiul de pe piețele europene de energie.