Ambasadorul SUA la OSCE: există dovezi ale “taberelor de filtrare” care provin din zone ale Ucrainei revendicate de forțele ruse

Ambasadorul SUA la OSCE: există dovezi ale “taberelor de filtrare” care provin din zone ale Ucrainei revendicate de forțele ruse

Alexandru Crenganiș

 

 

Ambasadorul SUA la Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) declară că există dovezi credibile potrivit c[rora forțele ruse au adunat oameni în zone din sudul și estul Ucrainei și i-au reținut în "lagăre de filtrare", unde aceștia sunt interogați.

Ambasadorul Michael Carpenter a declarat Consiliului Permanent al OSCE că există "rapoarte credibile" potrivit cărora forțele Rusiei rețin oameni în aceste regiuni și "îi interoghează brutal pentru orice presupuse legături cu guvernul ucrainean legitim sau cu mass-media independente".

De asemenea, au existat "rapoarte alarmante" conform cărora persoanele suspectate de a avea astfel de legături sunt bătute sau torturate înainte de a fi transferate în regiunea Donețk, "unde se pare că sunt dispărute sau ucise", a declarat Carpenter Consiliului.

"Informațiile noastre indică faptul că Rusia răpește, torturează și/sau ucide lideri aleși la nivel local, jurnaliști și activiști ai societății civile, precum și lideri religioși", a declarat Carpenter la o reuniune recentă a Consiliului de la Viena.

El a spus că primăria din Mariupol a raportat că în oraș funcționează patru tabere de filtrare și că relatările din aceste tabere sunt "chinuitoare".

Oficialul american a citat un exemplu de evadat care a descris taberele de filtrare drept „niște ghetouri”. Evadatul a spus că rușii împart oamenii în grupuri, inclusiv cei care au legături cu armata ucraineană sau cu Forța de Apărare Teritorială, precum și jurnaliști și lucrători guvernamentali.

El a avertizat că țările occidentale ar trebui să se aștepte ca Rusia să intensifice transferurile forțate ale ucrainenilor prin tabere de filtrare.

Carpenter a mai spus că Rusia ar putea plănui să organizeze referendumuri "false" în încercarea de a-și "legitima" invazia și de a-și afirma controlul asupra zonelor din sud și est pe care le-a revendicat.

"Aceste referendumuri falsificate, ilegitime, vor fi, fără îndoială, însoțite de un val de abuzuri împotriva celor care încearcă să se opună sau să submineze planurile Moscovei", a declarat ambasadorul american.

Ucrainenii din orașe precum Herson au avertizat că Rusia ar putea organiza în curând un referendum acolo, prin care vor întreba rezidenții dacă aprobă "independența" unei entități numite "Republica Populară Herson", a spus el.

"Desigur, nicio astfel de entitate nu există în afara rețelei de minciuni a Kremlinului", a declarant oficialul american. "Iar comunitatea internațională trebuie să clarifice faptul că orice astfel de referendum nu va fi niciodată recunoscut ca fiind legitim".