Joe Biden a declarat că SUA nu vor trimite în Ucraina rachete care pot lovi Rusia

Joe Biden a declarat că SUA nu vor trimite în Ucraina rachete care pot lovi Rusia

Alexandru Crenganiș

 

Statele Unite nu vor trimite Ucrainei sisteme de rachete care pot ajunge în Rusia, a declarat președintele Joe Biden, în contextul în care Ucraina face presiuni pentru un sistem de armament cu rază mai lungă de acțiune care ar putea ajuta forțele sale armate angajate în lupte directe cu armata rusă, în Donbas.

Oficialii ucraineni au cerut aliaților sisteme cu rază mai lungă de acțiune, inclusiv sistemul de rachete cu lansare multiplă sau MLRS, care poate efectua un baraj de rachete la sute de kilometri distanță.

„Nu vom trimite în Ucraina sisteme de rachete care pot lovi în Rusia”, a spus Biden reporterilor după un weekend în Delaware.

Biden nu a exclus posibilitatea ca SUA să furnizeze un sistem specific de arme, ci a părut să pună condiții cu privire la modul în care acestea ar putea fi utilizate. Biden și echipa sa lucrează la un nou pachet de echipamente militare; este de așteptat ca livrarea să fie anunțată în zilele următoare.

Guvernul ucrainean a îndemnat Occidentul să-i furnizeze mai multe arme cu rază mai lungă de acțiune pentru a schimba soarta războiului, aflat acum în cea de-a patra lună.

Biden vrea să ajute Ucraina să se apere, dar s-a opus furnizării de armepe care Ucraina le-ar putea folosi pentru a ataca Rusia.

Potrivit CNN și The Washington Post, preluate de Reuters, administrația Biden ia în calcul să trimită în Ucraina un alt tip de sistem, High Mobility Artillery Rocket System (HIMARS), însă nu este clar la care dintre acestea s-a referit Biden în răspunsul său.

Mii de oameni au fost uciși în Ucraina și alte milioane au fost strămutați de la invazia rusă din 24 februarie, pe care Moscova o numește o "operațiune militară specială".

Administrația Biden și aliații americani au fost din ce în ce mai dispuși să ofere Ucrainei armament cu rază mai lungă de acțiune, inclusiv obuziere M777, în timp ce Kievul se luptă cu forțele ruse cu mai mult succes decât au prezis oficialii serviciilor de informații.

Dar serviciile de informații americane au avertizat, de asemenea, cu privire la riscurile tot mai mari la adresa Ucrainei, în special având în vedere o neconcordanță între ambițiile aparente ale președintelui rus Vladimir Putin și performanța armatei sale.