Noi tensiuni politice la Kiev

Noi tensiuni politice la Kiev

În cadrul sesiunii plenare curente a Radei Supreme a Ucrainei, care a fost deschisă astăzi, 14 mai a.c., președintele parlamentului Ucrainei, Andrei Parubii, a semnat Legea cu privire la asigurarea funcționării limbii ucrainene ca limbă de stat”. În următoarea perioadă, legea respectivă va fi promulgată de către actualul președinte al Ucrainei, Petro Poroșenko, în ultimele zile ale mandatului acestuia de șef de stat.

Legea menționată a fost adoptată recent de către plenul Radei Supreme, cu analizarea formală a celor peste 2.000 de amendamente propuse și fără luarea în calcul a acestora. Reprezentanții minorităților etnice din Ucraina, printre care cei ai comunităților rusă, română și ungară, apreciază la unison că textul acestei legi limitează posibilitățile de utilizare a limbilor minorităților naționale pe teritoriul Ucrainei.

Noul președinte ales al Ucrainei, Volodimir Zelenski, a promis că va analiza textul acestei legi după ceremonia de preluare a funcției de șef de stat, pentru a verifica în detaliu dacă textul legii conține prevederi restrictive privind limbile minorităților naționale din Ucraina.

În aceeași zi (14 mai a.c.) urma a se stabili, în plenul Radei Supreme, data desfășurării ceremoniei de inaugurare a preluării funcției de președinte de către Volodimir Zelenski (ales în urma scrutinului prezidențial din martie-aprilie 2019). În pofida promisiunii făcute noului președinte de către Andrei Parubii (președintele Radei Supreme), data inaugurării noului președinte nu a fost stabilită de către Radă. Volodimir Zelenski a solicitat Radei să adopte cât mai urgent decizia de desfășurare a ceremoniei la 19 mai a.c.

Rada Supremă încearcă să întârzie preluarea funcției de șef de stat de către Volodimir Zelenski pentru a reduce posibilitățile acestuia de a decreta dizolvarea Radei și convocarea de alegeri anticipate (alegeri parlamentare la termen sunt planificate a avea loc la 27 octombrie a.c.). Baza juridică a unui astfel de demers, așteptat de o parte a populației ucrainene, o reprezintă absența unei coaliții formale de guvernare la Kiev.

În ultimele zile, Volodimir Zelenski s-a adresat în două rânduri parlamentarilor Radei Supreme, solicitând acestora în mod imperios asumarea responsabilităților pentru care au fost votați.

Războiul politic dintre noul președinte ales, Volodimir Zelenski și actuala Radă Supremă (a cărei majoritate este controlată politic de actualul președinte Petro Poroșenko) poate conduce, în evaluările experților din Ucraina, la dizolvarea rapidă a Radei de către noul președinte ales al țării.

În momentul de față, acesta se confruntă cu o majoritate ostilă în Rada Supremă, iar deputații pe care s-ar putea baza pentru primele sale proiecte politice (Blocul de opoziție, Blocul de opoziție – Pentru viață!, deputații neafiliați, deputații din gruparea Samopomoci! și, la limită, cei ai formațiunii conduse de Iulia Timoșenko) au interese și așteptări politice divergente. Iulia Timoșenko a propus deja negocieri pentru constituirea unei noi coaliții parlamentare și guvernamentale, transmițând astfel semnale că l-ar putea sprijini pe actualul președinte în eforturile de constituire a noii puteri.

Analiștii ucraineni nu exclud ca aceste tensiuni între noul președinte Zelenski și actuala componență a Radei Supreme să se finalizeze cu dizolvarea Radei Supreme și cu organizarea de alegeri parlamentare anticipate (care pot avea loc, în aceste condiții, în luna august a.c.).