MAE ceh îl convoacă pe ambasadorul Rusiei în legătură cu tranzacțiile imobiliare ale Ambasadei

MAE ceh îl convoacă pe ambasadorul Rusiei în legătură cu tranzacțiile imobiliare ale Ambasadei

Alexandru Crenganiș

 

Ministrul ceh de Externe, Jan Lipavsky, l-a convocat pe ambasadorul Rusiei la Praga pentru a-i cere explicații cu privire la utilizarea, de către Ambasada Rusiei, a proprietăților imobiliare în această țară, membră a Uniunii Europene.

Ministerul ceh de Externe a declarat într-un comunicat că ambasadorul rus Aleksandr Zmeievski a fost convocat pentru a răspunde preocupărilor ministerului; totodată, MAE ceh a cerut ambasadei ruse să țină cont de acordurile bilaterale și de "ordinea juridică" a Republicii Cehe atunci când se ocupă de bunurile sale imobiliare din această țară.

"Misiunile diplomatice de pe teritoriul unui stat străin trebuie să respecte nu numai Convenția de la Viena privind relațiile diplomatice, ci și regulile și legile țării gazdă. Rusia nu face nimic din toate acestea și nu respectă statul de drept", a declarat Lipavsky.

Pe baza acordurilor bilaterale dintre Uniunea Sovietică și Cehoslovacia semnate înainte de prăbușirea comunismului în Europa de Est, la sfârșitul anilor 1980, Ambasada Rusiei la Praga a primit o cantitate mare de bunuri imobiliare în Praga, orașul balnear Karlovy Vary și alte orașe cehe pentru a fi utilizate în scopuri diplomatice.

Autoritățile cehe au declarat de ceva timp că aproximativ 200 de apartamente din țară care sunt deținute de Ambasada Rusiei și sunt destinate oficial pentru a fi folosite de diplomați ruși și persoane VIP au fost, de fapt, închiriate unor persoane fizice care au plătit în numerar.