Republica Cehă și Polonia au stabilit noi runde de ajutor militar pentru Ucraina

Republica Cehă și Polonia au stabilit noi runde de ajutor militar pentru Ucraina

Alexandru Crenganiș

 

Cehia și Polonia trimit armamente suplimentare Ucrainei în timp ce armata acesteia luptă împotriva unei noi ofensive ruse în estul țării, relatează oficiali guvernamentali și presa locală din cele două țări europene.

Ministrul ceh al Apărării, Jana Cernochova, a declarat recent că Praga intenționează să trimită în curând armament la Kiev în valoare de 26-30 de milioane de dolari.

"Este crucial ca ajutorul militar european pentru Ucraina să fie constant", a declarat înaltul oficial ceh, adăugând că țara a trimis Ucrainei peste 150 de milioane de dolari în ajutoare militare de la începutul invaziei ruse în Ucraina.

Cernochova nu a oferit detalii cu privire la tipul sau amploarea ajutorului militar din motive de securitate, dar a precizat că în cadrul acestui pachet de sprijin va fi inclus armament greu.

Presa cehă a relatat că tancurile T-72, vehiculele de luptă ale infanteriei BMP-1, obuzierele Dana și elicopterele de luptă de fabricație sovietică s-ar putea număra printre proviziile furnizate.

Între timp, Polonia trimite Ucrainei 18 obuziere autopropulsate AHS Krab, a informat radioul public polonez. AHS Krab are o rază maximă de tragere de 40 de kilometri. Radioul public polonez a raportat, de asemenea, că Polonia a instruit aproximativ 100 de artileriști ucraineni să opereze obuzierele respective.

Multe națiuni occidentale, conduse de Statele Unite și Marea Britanie, au acordat asistență militară Kievului în timp ce Ucraina încearcă să reziste invaziei pe scară largă a forțelor ruse, care au lansat recent o nouă ofensivă în partea de est a Ucrainei (regiunea Donbas).