Decizii la Kiev cu posibil impact internațional. “Harta maghiară” tulbură Transcarpatia; Ucraina acordă cetățenie ucraineană etnicilor din afara țării

Decizii la Kiev cu posibil impact internațional. “Harta maghiară” tulbură Transcarpatia; Ucraina acordă cetățenie ucraineană etnicilor din afara țării

Campania electorală din Ucraina privind alegerile parlamentare anticipate care vor avea loc duminică, 21 iulie a.c., s-a intensificat în ultimele zile.

Două evenimente de impact internațional, cu posibile efecte în cascadă, s-au produs astăzi, 18 iulie a.c.

1. Oficiul Președinției Ucrainei a comunicat că are în vedere acordarea cetățeniei ucrainene etnicilor ucraineni din afara țării (din “diaspora”), ca răspuns la politicile Kremlinului de “pașaportizare” a regiunii Donbas.

Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Administrației Prezidențiale ruse, a declarat că Rusia nu va recunoaște dubla cetățenie pentru cetățenii ruși care vor încerca să o obțină și pe cea ucraineană.

Potrivit Oficiului Președinției Ucrainei, “Președintele împuternicește MAE ucrainean cu elaborarea unui mecanism de acordare a cetățeniei ucrainene ca a doua cetățenie pentru etnicii ucraineni din țările prietene Ucrainei care se străduiesc să se asocieze procesului de dezvoltare a patriei lor istorice”.

În afara acestora, vor putea primi cetățenia ucraineană în regim simplificat persoanele din afara teritoriului Ucrainei ale căror drepturi și libertăți sunt încălcate în țările lor de domiciliu: “De asemenea, Vladimir Zelenski a dispus elaborarea unui mecanism de acordare în regim simplificat a cetățeniei ucrainene persoanelor care suferă din cauza încălcării drepturilor și libertăților lor în țările respective”.

Notă: Timp de mai mulți ani, în ujltima perioadă, autoritățile ucrainene au implementat măsuri coercitive asupra cetățenilor ucraineni (prioritari de etnie română) care au dorit să redobândească cetățenia română, în condițiile Legii nr. 21/1991; totodată, acestea au folosit intens toate mijloacele diplomatice ale relației bilaterale pentru a blama Bucureștiul pentru politicile de redobândire a cetățeniei române derulate în marja legii citate. Timp de mai mulți ani de zile, simpla utilizare a conceptului de “patrie istorică” (cu trimitere la România), de către membrii comunității românești din Ucraina, putea genera măsuri restrictive și punitive împotriva acestora; în momentul de față, instituțiile ucrainene folosesc fără echivoc concepte de acest gen.

 MAE ucrainean a declarat că va iniția măsuri în oglindă față de noile acțiuni ilegale ale Federației Ruse de simplificare a acordării cetățeniei ruse pentru locuitorii Donbasului”. Potrivit MAE ucrainean, “pașaportizarea ilegală a regiunii Donbasului reprezintă totodată o amenințare serioasă la adresa securității continentului european... este simptomatic că această provocare survine ca răspuns la inițiativa părții ucrainene de detensionare a actualei situații din Donbas. Kremlinul demonstrează astfel, prin acțiunile sale, că va continua războiul hibrid împotriva Ucrainei”. Ministerul de externe de la Kiev a pregătit pentru proxima reuniune a Consiliului de Securitate și Apărare Națională o serie de măsuri pentru apărarea securității naționale și a drepturilor și intereselor cetățenilor ucraineni”.

2. Astăzi, Direcția Regională Transcarpatia a Serviciului de Securitate al Ucrainei / SBU a anunțat că a deschis acțiune penală în contextul publicării, în revista Societății pentru Cultura Maghiară din Transcarpatia, Kárpátalja”, a unei hărți cu “Transcarpatia maghiară”. Pe harta respectivă (foto), publicată pe prima pagină a ziarului menționat, o parte a regiunii actuale Transcarpatia / regiune care aparține Ucrainei (este situată în zona de frontieră a Ucrainei cu Ungaria, Slovacia și România, în nordul Maramureșului) apare ca fiind parte a teritoriului Ungariei. Teritoriul respectiv coincide în mare măsură cu cel pe care locuiește compact, în momentul de față, comunitatea maghiară din regiune, precum și cu circumscripțiile electorale (nr. 68, 69 și 73) în care s-au înregistrat numeroși candidați de etnie maghiară la alegerile pentru Rada Supremă. În comunicatul SBU se precizează că publicarea acestei hărți, însoțită de drapelul Ungariei, “reprezintă instigări la adresa integrității teritoriale a Ucrainei” și “poate alimenta atitudinile separatiste ale populației maghiare locale, inclusiv prin instigări publice la modificarea granițelor de stat ale Ucrainei”.

MAE ucrainean a acuzat liderii Societății pentru Cultura Maghiară din Transcarpatia de „separatism” din cauza publicării acestei hărți. Ministrul de externe ad interim al Ucrainei, Egor Bojoc, a declarat că “prin publicarea acestei hărți în revista Societății pentru Cultura Maghiară din Transcarpatia, sub lozinca „Maghiari, ridicați-vă!”, se ilustrează apartenența la Ungaria a unei părți a teritoriului Ucrainei”. Acesta a cerut Procuraturii Generale a Ucrainei și Serviciului de Securitate al Ucrainei să inițieze procedura penală corespunzătoare.

Notă: Un episod similar a provocat măsuri dure ale autorităților ucrainene la Cernăuți, în vara anului 2018, împotriva unei asociații a comunității românești din regiune, în contextul afișării publice a unei hărți istorice care consemna grafic fosta apartenență a unei părți a regiunii Cernăuți la România, până în iunie 1940. Episodul hărții maghiare” se produce în condițiile re-escaladării tensiunilor în relația bilaterală maghiaro-ucraineană.