10 august la Moscova

10 august la Moscova

După arestările-record din ultimele zile de la Moscova, opoziția politică din Federația Rusă propune desfășurarea unui mare miting în capitala țării, la 10 august a.c., cu participarea estimată a cca 100.000 de persoane.

În urma acțiunilor în forță ale autorităților rusești din 27 iulie a.c. și 3 august a.c. au fost arestați în total cca 2.000 de protestatari (numărul acestora diferă în funcție de sursele media). Principala acuză o reprezintă participarea la acțiuni stradale neautorizate.

În urma acțiunilor autorităților ruse din 27 iulie a.c., portalul OVD-info (organizația OVD este specializată în monitorizarea arestărilor) a transmis că ar fi fost arestate 1373 de persoane, iar poliția rusă a recunoscut arestarea a 1074 de persoane (din cei cca 3.000 de participanți la miting). La 3 august a.c., potrivit cifrelor oficiale, poliția a recunoscut arestarea a cca 600 de persoane din cei cca 1.500 de participanți, în timp de portalul OVD-info menționează arestarea a 1.000 de persoane la 3 august 2019.

Observatorii externi evidențiază că la 3 august a.c. Moscova a arătat ca un oraș sub asediu. Autoritățile ruse ar fi implementat un adevărat plan militar de protecție a orașului, cu blocarea rețelelor telefonice și a internetului, cu utilizarea elicopterelor militare, cu acțiuni în forță ale echipelor OMON etc.

Autoritățile judiciare ruse nu au constatat încălcări ale legislației în cazul recentelor arestări în masă. Consiliul pentru Drepturile Omului din Federația Rusă (condus de Mihail Fedotov) nu a adoptat nici o poziție din care să rezulte sprijinul față de persoanele arestate. Acest Comitet s-a adresat oficial Procuraturii Generale, Comitetului de Urmărire Penală, Ministerului de Interne și Gărzii Naționale cu solicitarea de clarificări privind derularea operațiunilor de arestare.

Experții ruși independenți vorbesc despre o radicalizare evidentă a activității organelor de ordine împotriva protestatarilor de opoziție”.

Opoziția a convocat un mare miting național de protest pentru ziua de sâmbătă, 10 august, începând cu ora 14.00, pe bulevardul Saharov, la care se estimează participarea a cca 100.000 de persoane. Mitingul are ca obiectiv solidaritatea cu persoanele cărora li s-a refuzat înregistrarea la alegerile locale din septembrie a.c. (în particular, la Moscova se protestează împotriva neînregistrării unor candidați ai opoziției la alegerile pentru Duma orașului Moscova – Dmitri Gudkov, Liubov Sobol, Elena Susakova, Alexandr Soloviov, Ilia Iaşin, Ivan Jdanov etc).

Autoritățile locale au aprobat deja desfășurarea a două acțiuni stradale de protest în capitala țării, una pentru sâmbătă 10 august iar alta pentru duminică 11 august.

Liderii opoziției politice din Rusia apreciază că protestele stradale pot deveni periodice începând cu data de 10 august a.c. (se are în vedere organizarea de proteste în fiecare zi de sâmbătă, până la alegerile de la 8 septembrie a.c.).

Liderul formațiunii “Rusia deschisă”, fostul oligarh Mihail Hodorkovski, vorbește chiar despre o “schimbare a puterii pe cale pașnică” (schimbare care deja este „inevitabilă”) și cere opoziției să inițieze această schimbare, chemând totodată societatea civilă în stradă pentru apărarea drepturilor cetățenilor. Potrivit acestuia, “Kremlinul și KGB provoacă o adevărată revoluție în Rusia”. Liderii opoziției politice ruse vorbesc chiar despre o agonie a puterii actuale a Rusiei”.

În presa ucraineană se apreciază că aceste episoade consemnează „începutul crizei politice ruse”, despre care se anticipează că se poate sfârși cu un Maidan rusesc”.