Parlamentari SPD ai cancelarului Scholz cer încetarea războiului din Ucraina și negocieri cu Rusia

Parlamentari SPD ai cancelarului Scholz cer încetarea războiului din Ucraina și negocieri cu Rusia

Alexandru Crenganiș

 

Cancelarul german Olaf Scholz, care conduce partidul său pacifist SPD și a reușit până în prezent să genereze un consens intern privind efectuarea sistemică de transporturi de armamente pentru Ucraina după invazia Rusiei, a fost chemat de către unii parlamentari ai propriului său partid să se angajeze într-o ofensivă diplomatică de pace în Ucraina.

Ca o consecință a politicilor pro-ucrainene ale cancelarului Scholz, guvernul german și-a majorat bugetul militar cu 100 de miliarde de euro și a trimis arme într-un conflict fierbinte pentru prima dată de la încheierea celui de-al doilea război mondial. O parte din SPD a contestat aceste măsuri, iar unii contestatari au trimis acum o scrisoare semnată de mai mulți deputați și europarlamentari lui Scholz, intitulată "Armele trebuie să tacă!". În scrisoare se cere să se sprijine un “modus vivendi” în acest conflict, care să se bazeze pe instaurarea păcii în Ucraina.

Un astfel de “modus vivendi” se referă adesea la un acord care să permită părților aflate în conflict să coexiste în pace. La 22 august, Biroul Înaltului Comisar al ONU pentru Drepturile Omului (OHCHR) a constatat că atacul Rusiei asupra Ucrainei a provocat 5.587 de civili uciși și 7.890 răniți.

"Cu fiecare livrare de arme, este important să cântărim cu atenție și să luăm în considerare unde se află «linia roșie», care ar putea fi percepută ca intrând în război și provocând reacții corespunzătoare", adaugă parlamentarii în scrisoarea menționată, menționând în mod special ca posibile “linii roșii” o zonă de interdicție aeriană euroatlantică deasupra Ucrainei și furnizarea de avioane de vânătoare și tancuri.

Printre semnatarii scrisorii se numără parlamentari UE ai SPD UE, Dietmar Köster, Joachim Schuster și Constanze Krehl. Krehl face parte din Comisia pentru Dezvoltare Regională și din delegația parlamentului în Belarus.

Schuster este vicepreședinte al delegației parlamentului UE în Africa de Sud și membru al comisiei ECON, ultimul său raport fiind unul privind relațiile comerciale dintre UE și Africa în calitate de raportor alternativ.

Köster face parte din Comisia pentru Afaceri Externe și din delegațiile Iranului și SUA. De obicei, el are sarcina de a co-scrie declarațiile parlamentului cu privire la rapoartele Comisiei Europene privind Bosnia-Herțegovina.

"Dragă Dumnezeule, mai poate fi mântuit acest partid? Cum poate cineva să fie atât de lipsit de inimă și de orbire față de istorie?", a comentat în acest context Andrij Melnyk, ambasadorul Ucrainei la Berlin.

Observatorii germani au reacționat în mod similar. "Deja începem cu capitulările. Dacă nu ar fi fost vorba de faptul că în acest demers au fost implicați și unii parlamentari și europarlamentari, am fi putut ignora prostii de acest gen", a scris pe Twitter Carlo Masala, expert în securitate.

Joi, Scholz a vizitat o operațiune de antrenament în Germania, unde soldații ucraineni sunt instruiți să folosească tancurile antiaeriene Gepard, care vor fi trimise curând în Ucraina.