Ucraina a început contraofensiva în regiunea Herson din sudul țării

Ucraina a început contraofensiva în regiunea Herson din sudul țării

Alexandru Crenganiș

 

Forțele armate ale Ucrainei au început acțiuni ofensive pe mai multe fronturi din sudul țării, a anunțat armata țării, aceasta lansând o contraofensivă mult așteptată pentru a recâștiga regiunea Herson de sub forțele invadatoare rusești.

„Astăzi am început acțiuni ofensive în diferite direcții, inclusiv în regiunea Herson”, a declarat, pe 29 august, postul de radio public ucrainean Suspilne, citând pe purtătorul de cuvânt al Comandamentului Sud, Natalya Humenyuk. Aceasta a confirmat știrile câteva minute mai târziu, la un briefing.

Ministerul Apărării din Moscova a recunoscut că a fost lansată o ofensivă ucraineană, dar a insistat că aceasta ar fi eșuat, forțele sale provocând “pierderi grele” forțelor ucrainiene. "Tentativa ofensivă a inamicului a eșuat lamentabil", se spune în comunicatul părții ruse. Afirmațiile respective nu au putut fi verificate în mod independent.

În schimb, presa ucraineană gestionează cifre și evaluări care trimit la un succes major al contraofensivei, în prima sa fază.

Rusia a capturat zone din sudul Ucrainei în prima fază a invaziei sale din 24 februarie. Ucraina s-a angajat de câteva săptămâni să lanseze o contraofensivă majoră pentru reluarea teritoriilor ocupate și a folosit armamente cu rază lungă de acțiune fabricate în Occident pentru a lovi liniile de aprovizionare rusești.

Humenyuk a declarat că loviturile recente ale Ucrainei asupra rutelor logistice din sudul Rusiei au „slăbit fără îndoială inamicul”, adăugând că peste 10 depozite de muniții rusești au fost lovite în ultima săptămână.

Cu toate acestea, ea a refuzat să dezvăluie mai multe detalii despre noua ofensivă. „Orice operațiune militară are nevoie de tăcere”, a spus ea, adăugând că forțele Rusiei din sud sunt „destul de puternice” și au fost construite de-a lungul timpului.

Ukrainska Pravda și Suspilne l-au citat pe oficialul ucrainean Volodimir Litvinov spunând că forțele ucrainene au lovit uzina de construcții de mașini Beryslav din regiunea Herson, unde trupele ruse aveau concentrate echipamente și efective. Litvinov nu a oferit detalii, dar a spus că la fața locului a izbucnit un incendiu.  

Oficialii ruși instalați în regiune au anunțat pe 29 august evacuarea locuitorilor din apropierea Nova Kakhovka, un oraș frecvent vizat de forțele Kievului. Oficialii ruși au citat lovituri cu rachete ucrainene asupra orașului.