Trimisul special SUA Serbia și Kosovo trebuie “să se angajeze să nu recurgă la violență” (trimisul SUA)

Trimisul special SUA Serbia și Kosovo trebuie “să se angajeze să nu recurgă la violență” (trimisul SUA)

Alexandru Crenganiș

 

Trimisul special al SUA pentru Balcanii de Vest, Gabriel Escobar, aflat într-o vizită în regiune, a promis sprijinul Washingtonului pentru eforturile Uniunii Europene de a rezolva o dispută în curs de desfășurare între Kosovo și Serbia și a îndemnat ambele părți să se abțină de la violențe.

Tensiunile dintre Kosovo și Serbia au reapărut la sfârșitul lunii trecute din cauza unei schimbări anunțate de mult timp în politica de frontieră, conform căreia documentele de identitate și plăcuțele de înmatriculare ale vehiculelor sârbești nu ar mai fi fost valabile pe teritoriul entității Kosovo.

Etnicii sârbi, mai ales cei care locuiesc în nordul Kosovo, au reacționat radical, ridicând baraje rutiere și trăgând cu armele în aer și în direcția ofițerilor de poliție din Kosovo. Nimeni nu a fost rănit.

Prim-ministrul kosovar Albin Kurti a amânat punerea în aplicare a măsurii până la 1 septembrie a.c., după multiple presiuni din partea Occidentului.

Cele două părți au dus un război sângeros la sfârșitul anilor 1990, iar Kosovo și-a declarat, în cele din urmă, independența față de Serbia în 2008. Belgradul (la fel ca Rusia, China și cinci state membre ale UE) nu a recunoscut independența fostei sale provincii și acuză Priștina că încalcă drepturile minorității sârbe, care reprezintă cca 5% din populația de 1,8 milioane de locuitori din entitatea Kosovo, populație formată în proporție de 90% din albanezi.

În ultimii ani, UE a mediat negocierile dintre Kosovo și Serbia în vederea normalizării relațiilor, încercând să dea un impuls eforturilor acestora de a adera la Uniunea Europeană.

Escobar și trimisul UE, Miroslav Lajcak, s-au întâlnit cu președintele Serbiei, Aleksandar Vučić, la Belgrad, pe 25 august, după ce au purtat discuții în Kosovo cu Kurti și cu liderii etnicilor sârbi, ca parte a eforturilor de soluționare a problemei disputate.

„Vrem ca ambele părți să se angajeze că nu vor exista violențe", a declarat Escobar la o conferință de presă desfășurată la 26 august la Ambasada SUA din Belgrad. Escobar a declarat că discuțiile au fost dificile, „dar s-a văzut voința părților de a găsi o soluție, voința de a construi încrederea în acest proces”.

La rândul său, Lajcak a descris discuțiile ca fiind „dificile, dar responsabile”.

Președintele sârb Aleksandar Vučić a recunoscut, în cadrul unei conferințe de presă la Belgrad, la 26 august, că s-au făcut puține progrese în privința unor chestiuni-cheie, cum ar fi înregistrarea plăcuțelor de înmatriculare, dar a declarat că încă speră că se va putea ajunge la „un compromis” în cadrul discuțiilor următoare.