Turcia minimalizează avertismentul SUA privind riscul sancțiunilor din cauza comerțului cu Rusia

Turcia minimalizează avertismentul SUA privind riscul sancțiunilor din cauza comerțului cu Rusia

Alexandru Crenganiș

 

Firmele din Turcia nu ar trebui să fie îngrijorate de riscul de sancţiuni americane legate de comerţul cu Rusia, a afirmat recent ministrul de finanţe turc Nureddin Nebati după un avertisment al Washingtonului adresat organizaţiilor patronale din ţara sa, potrivit EURACTIV.

Comentariile de pe Twitter ale lui Nureddin Nebati reprezintă primul răspuns oficial al Ankarei la o scrisoare pe care Trezoreria SUA a trimis-o companiilor turcești.

Secretarul adjunct al Trezoreriei SUA, Wally Adeyemo, a avertizat băncile și companiile turce că se vor confrunta cu sancțiuni secundare dacă vor coopera cu rușii, sancționați ca răspuns la invazia Kremlinului în Ucraina.

Valoarea schimburilor comerciale ale Turciei cu Rusia a crescut cu aproape 50% între mai și iulie a.c.

Nebati a declarat că scrisoarea nu ar trebui "să provoace îngrijorare în cercurile noastre de afaceri. Turcia este unul dintre cele mai importante centre de putere politică și economică din lume".

Turcia, țară membră NATO (care întreține relații bune atât cu Moscova, cât și cu Kievul), a încercat să rămână neutră în conflict și a refuzat să se alăture sancțiunilor internaționale.

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan și omologul său rus Vladimir Putin au convenit să intensifice cooperarea economică în cadrul unui summit bilateral desfășurat în stațiunea Soci de la Marea Neagră la începutul lunii iulie a.c.

Oficialii americani se tem că rușii sancționați înființează entități turcești pentru a face comerț cu lumea exterioară. Aceștia sunt, de asemenea, îngrijorați de faptul că întreprinderile europene fac același lucru pentru a ocoli sancțiunile UE impuse comerțului rus.

Nebati a declarat că Turcia este "hotărâtă să dezvolte relațiile noastre comerciale cu vecinii noștri din diferite sectoare - în special turismul - într-un cadru care nu este supus sancțiunilor".

O parte din îngrijorarea SUA provine din decizia Turciei de a trece la plata în ruble pentru gazele naturale pe care le importă de la gigantul Gazprom, compania de stat a Kremlinului. Washingtonul este, de asemenea, îngrijorat de faptul că Rusia ar putea folosi Turcia pentru a achiziționa tehnologie al cărei export a fost interzis de Washington și UE.