Coreea de Nord neagă că sprijină Rusia cu armament

Coreea de Nord neagă că sprijină Rusia cu armament

Dorin Melnic

 

Coreea de Nord a numit ,,fără temei” afirmația Statelor Unite potrivit căreia Phenianul furnizează Rusiei în secret muniție pentru războiul purtat împotriva Ucrainei. Informația este raportată de AFP cu referire la Agenția Centrală de Știri din Coreea.

Phenianul a numit informațiile despre furnizarea de arme drept zvonuri și ,,o încercare inamică a Americii de a păta imaginea Coreei de Nord pe arena internațională”.

,,Recent, Statele Unite au răspândit în mod insistent și fără temei ,,minciuni despre comerțul cu arme” între Coreea de Nord și Rusia”, a spus Ri Yong-gil, ministrul nord-coreean al apărării.

Recent, CNN, citând oficiali americani, a raportat că Phenianul a furnizat în secret armamente Rusiei, dar a încercat să-și ascundă faptele și să dea impresia că muniția este trimisă în Africa de Nord sau Orientul Mijlociu.

Informațiile despre armele din Coreea de Nord au fost făcute publice la câteva zile după ce Rusia a primit primele transporturi de drone iraniene. Oficialii guvernamentali americani au precizat că decizia Moscovei de a apela la Iran și Coreea de Nord este o dovadă că sancțiunile și controalele la export afectează capacitatea Rusiei de a obține provizii pentru armata sa.

Consiliul Național de Securitate al SUA a declarat că sprijinul acordat de Iran și Coreea de Nord ,,nu va schimba cursul războiului”, iar Statele Unite vor continua să ofere asistență Ucrainei. Dar aceste livrări ar putea amplifica o parte importantă a efortului de război al Rusiei: o luptă brutală de artilerie pe linia frontului.

Oficialii americani au spus că vor încerca să expună și să contracareze transporturile către Rusia din Iran și Coreea de Nord și că vor viza rețelele care permit acest lucru.